Lust

Nadat Jan Peter Balkenende in New York de Verenigde Naties had toegesproken in het houtenklaasengels dat kennelijk hoort bij het beroep premier der Nederlanden – zijn dappere ‘we shoot help Myanmarformerlyknownasbirma’ zou door het militaire regime opgevat kunnen worden als een legitimatie voor het geweld tegen de monniken en burgers – moest hij met het eerste vliegtuig weer terug naar Nederland voor spoedoverleg met zijn ministers.

Nee, het ging niet over het europareferendum, en ook niet over de versoepeling van het ontslagrecht. Nee, het ging over de vrouw. Is zij nu wel of geen lustobject?, vroeg een van de kabinetsleden zich af.

In de islamitische wereld, nog wel eens gekarakteriseerd als mijlenver achterlopend op de onze, is deze discussie al eeuwenlang beslecht. Ja, natuurlijk is de vrouw een lustobject, dus hup, een zak over haar kop of zelfs een hele tent en de man kan zich weer concentreren op zijn werk in plaats van likkebaardend, wat een leuk woord is dat trouwens in de moslimcontext, over straat lopen.

Het kabinet heeft zich gisteravond tot in de diepe uurtjes over de vraag gebogen, terwijl op de achtergrond de eloquente 2Babes de nacht tussen de seksadvertenties door aan elkaar praatten. De uitslag van het overleg is even verrassend als schrikbarend: de vrouw is geen lustobject!

Nog een geluk dat ik dit bericht pas las na het overigens fantastische concert van Wir Sind Helden, dat ik gisteravond anders met hele andere ogen had bekeken, maar: godverdomme nog aan toe! Kijk, als Boris Dittrich had gezegd dat de vrouw geen lustobject is, dan had ik dat nog begrepen, maar wie zijn Jan Peter Balkenende, Piet Hein Donner en pak ‘m beet, of liever niet eerlijk gezegd, André Rouvoet nu om te oordelen over deze netelige kwestie?

En wat is de vrouw dan nog wel, als ze geen lustobject meer is? Wat moet ik nou straks zeggen als mijn vriendin terugkomt van de kapper, als die tenminste van overheidswege niet al gesloten is? “Ga maar weer naar je aanrecht”?

Het komt natuurlijk allemaal door die documentaire Beperkt houdbaar van Sunny Bergman over de schoonheidsidealen die worden opgedrongen. Maar ja, denk ik dan, hadden we een jaar of dertig geleden niet bedacht dat ook vrouwen voorzien zijn van een goed stel hersens? Dus óf ze zijn gewoon toch dom dat ze aan dat anorexia-ideaal willen voldoen, in welk geval we ze inderdaad in bescherming genomen moeten worden tegen zichzelf, maar dan wil ik ook geen gezeur meer over gelijke rechten of glazen plafonds horen; óf ze zijn wel slim, maar dan kiezen ze er willens en wetens zelf voor om als lustobject in onze vrije samenleving rond te flaneren, en dan moeten we daar verder ook niet moeilijk over (en ons voordeel mee) doen.

Bovendien: ik ben in geen enkel verkiezingsprogramma het standpunt tegengekomen dat de vrouw geen lustobject is. Het is je reinste kiezersbedrog, en natuurlijk een kolfje naar Geerts hand: eerst verhoogden ze al de accijnzen op het bier, en nu ontnemen ze de mannen ook nog eens hun andere pleziertje, terwijl die eerste maatregel wellicht al zorgde voor een enorme afname van het aantal ongewenste intimiteiten.

Ik laat het er niet bij zitten en overweeg een nieuwe partij. De Partij voor de Lust bijvoorbeeld (PvdL, die hadden we nog niet). Of Lijst Lust. Lust 1. Lijst 69. Daar komen we wel uit. Nu alleen nog een rondborstige, schaars geklede lijstduwster.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

11 gedachtes over “Lust”

 1. @Peter: mooi gezegd, inclusief verspreking.

  @Zero (iama of iam): je stelt je wel op als middelmaatman, met je gezeur over dat er niet meer over glazen plafonds of gelijke rechten gepraat mag worden omdat vrouwen zelf als lustobject gezien willen worden (als ik je woorden goed heb begrepen). Ik zie het verband niet tussen gelijke rechten en lustobject zijn (of eerder zo gezien worden).

  Nu weet dat veel middelmaatmannen moeilijk kunnen omgaan met én én, en dus is een vrouw of heilig, of hoer, en als ze geen van beide wilt zijn, dan is ze vast een heks.

  Evengoed moet ik je gelijk geven dat de premier, de onderwijsminister of de gezinsminister zich niet moeten bezighouden met dit soort onzin. Maar Zero misschien ook niet…

 2. @iamzero: Sorry (woordje dat te weinig wordt gebruikt) dat ik die smileys niet tussen de regels heb gezien en sorry (vooruit nog maar een keer) dat ik een tikfout heb gemaakt.
  Van die smileys maak ook ik geen gebruik en krijg dan ook wel eens een onverwachte reactie. Lezen is lastig, maar zo schrijven dat het meteen duidelijk is ook.

 3. Oh ja, nog even over dat engels van de Nederlandse minister president. Niet alleen híj maakt zich schuldig aan steenkolen engels. Zoek maar eens een Nederlander die het hippe woord Bluetooth kan uitspreken. Nederlanders pretenderen altijd goed engels te spreken, maar hebben het stuk voor stuk over Bloetoet.

 4. Probeer dit eens uit: loop een willekeurige kroeg binnen en ga naar de eerste de beste (mooie) vrouw die je ziet en zeg tegen haar: ‘zeg weet jij dat jij geen lustobject bent?’ Haar antwoord zal boekdelen spreken…

 5. Ik ben sterk voor het verbieden van alles wat heel expliciet in beeld wordt gebracht. Het is dodelijk voor de fantasie en daarvan ontbreekt heel wat in de wereld, gezien het feit dat er geen goede oplossingen bedacht kunnen worden voor allerlei problemen.

  En dan even nog aan imazero persoonlijk: natuurlijk is de vrouw geen lustobject. Op je werk, bijvoorbeeld, is zij op de eerste plaats je collega, op de 2e plaats misschien de vrouw van je vriend, de 3e t/m 99e plaats komt er van allesn enog wat waar je helemaal niks mee te maken hebt en dan pas is er wellicht een kans dat je haar wel op mag eten, maar dat alleen als zij genoeg van alles heeft en tegen je zegt: Hé jij daar! Kom eens hier mannetje. Wil je een appel?
  En al lijkt ze nog ze sprekend op die dame op de Livera-poster, je moet die dingen niet door elkaar halen.

 6. hi hi (om es sexestereotype dom te giechelen) wat een lekker stukje. Is er ook al een lustige lijst trekker en mag ik ook een lans breken voor de man als lustobject en voor accijns op voetbalkijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *