Canonmanie

Je kan tegenwoordig geen onderwerp meer verzinnen of er bestaat al een canon over. De rage begon toen Frits van Oostrom zijn Canon voor de Nederlandse Geschiedenis presenteerde, met vijftig personen en gebeurtenissen uit de vaderlandse geschiedenis die iedere ingezetene van Nederland wel móest kennen, op straffe van een inburgeringscursus onder leiding van Rita Verdonk.

Destijds, we schrijven oktober 2006, waren we duidelijk nog groentjes in de canonistiek: we maakten canons voor iets en de Canon van Nederland, zoals hij na razendsnel voortschrijdend inzicht ging heten, werd bij gebrek aan soortgenoten ook wel bekend als simpelweg De Canon.

Kom daar amper een jaar later maar eens om! Inmiddels zijn we na onder andere (hoofdletter alert) een Bètacanon, een gristencanon (nu ook zonder Spinoza!), een EenVandaag ® Beeldcanon, een NPS Canon van de Nederlandse Klassieke Muziek, een Gemeente Den Haag Canon van de Opvoeding, een Blik op Nederland Ruimtelijke Canontegenhangercanon en een Gravencanon met de vijftig graven die een monument verdienen (de bedenker staat vermoedelijk al met één been in een van de vijftig) deze week aanbeland bij de Filmcanon.

Gelukkig worden de canons met het naderen van het punt van verzadiging steeds korter. De Canon van Nederland bijvoorbeeld had nog wel iets om het lijf met zijn, of is een canon vrouwelijk, de Geslachtscanon zal het moeten uitwijzen, vijftig onderwerpen; de Filmcanon is nog maar een lijstje van zestien, en gevreesd moet worden dat men bij de onvermijdelijke Gregoriaanse Kalendercanon, met de maanden die echt iedereen móet kennen, niet verder komt dan twaalf.

Maar al die canonbouwers verwachten wel even dat ik als boerenlul met bijbehorend verstand dan geen professor in het betreffende onderwerp hoef te zijn, maar toch op zijn minst kennis zou moeten hebben van het zorgvuldig vastgestelde lijstje.

Als zelfverklaard (hierbij) boegbeeld van de Weigercanon wens ik daar pertinent niet aan mee te werken. Van die zestien Nederlandse films die goed genoeg waren voor de Filmcanon (had de commissie die de lijst opstelde trouwens niet wat subtieler kunnen aangeven hoe men dacht over het niveau van de Nederlandse filmwereld?) heb ik er welgeteld één (1) gezien, en dat is natuurlijk Flodder. Daar hoef ik me nu gelukkig ook niet meer voor te schamen, hij staat immers in de canon.

Maar alsjeblieft zeg, mijn hoofd kan al die canonkennis niet meer verwerken. Nog even en we kunnen een canoncanon vormen, met de vijftig canons die echt iedereen uit zijn hoofd moet kennen.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

12 gedachtes over “Canonmanie”

 1. 10 oktober zou uitgeroepen worden tot Europese anti-doodstrafdag. Gelukkig hebben we dan Polen nog, met hun debiele broertjes aan het roer die de doodstraf zo gek nog niet vinden.

 2. @Odysseia ja die themadagengekte is ook geweldig. Nu lees ik weer dat het morgen Europese Dag van de Prostaat is. In het kader daarvan zal Manneken Pis morgen in Brussel slechts een lullig straaltje produceren…

 3. Het schijnt dat Grolsch onder invloed van de canonmanie serieus overweegt om het bier dat nu nog onder de naam ‘Het Kanon’ verkocht wordt voortaan onder de naam ‘De Canon’ op de markt te brengen in de hoop dat de omzetcijfers daarmee nog verder zullen stijgen. Maar of ze daarmee extra kans maken op een plekje in de viercanon?

 4. Je hebt gelijk, Sparta, maar het leek me wel een opluchting voor Zero, niet zozeer van Rita Verdonk, als wel van Mark Rutte, want Zero heeft genoeg tijd aan hem besteed (zie de vele blogs), en eindelijk werpt het z’n vruchten af. Dus zodoende.

  Binnenkort waarschijnlijk ook een Canon met Kamerleden-die-uit-hun-partij-worden-gezet.

 5. Jammer dat mensen menen dingen zo te moeten groeperen dat er geen plek meer is voor eigen fantasie en inbreng. Bovendien, als er íets bekend is over lijstjes, is het toch wel dat ze nooit compleet (en dus zinloos) zijn? Zelfs boodschappenlijstjes zijn nooit compleet.

 6. “… die iedere ingezetene van Nederland wel móest kennen, op straffe van een inburgeringscursus onder leiding van Rita Verdonk.”

  Ze heeft er – als ze niet als éénpersoonsfractie verder gaat – er in ieder geval alle tijd voor! Want ze legt er uit, dág Rita!

 7. ik heb er zo toch al drie gezien: Flodder, Fanfare (een echte must, zero!) en Turks Fruit. Opvallend is dat bij elke nieuwe canon ook weer de discussie oplaait over de personen/films/boeken etc die er NIET in opgenomen zijn. Inderdaad is het vreemd dat een film als Karakter ontbreekt. Maar goed met 3 uit 16 hoor je mij niet klagen.

 8. Meer dan één keer heb ik al moeten horen dat niet Noorderlingen, maar Abel, plaats zou moeten vinden in de Canon. Dat treft dan voor jou. Noorderlingen van Van Warmerdan, ik ken je slechts via hier, edoch, zo schat ik in, is een spekkie naar je bekkie. En zit dus eigenlijk niet in de canon en kun je gewoon gaan zien.
  (Hoewel twee ook een best mooi aantal is vind ik persoonlijk. Zonder Flodder.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *