Uitgelezen (43)

A.F.Th. van der Heijden – Mim (2007)

Het zal u niet ontgaan zijn dat ons aller Harry Mulisch niet al te lang geleden de respectabele leeftijd van tachtig jaar heeft bereikt. Maar elk nadeel heb zijn voordeel, want de uitgeverij van de Eeuwige Nobelprijsloze zag er een aanleiding in om A.F.Th. van der Heijden te verleiden tot het schrijven van een niemendalletje in zijn Homo Duplex-cyclus. Bijkomend voordeel voor de lezers was dat Harry’s tachtigste verjaardag al eeuwenlang in de sterren stond geschreven voor 29 juli 2007 – bij de Goddelijke Neus gebeurt immers niets toevallig – en er voor Adri dus geen ontkomen aan was dat dat de deadline voor zijn vlugschrift zou zijn.

Nog geen tweehonderd schaars bedrukte pagina’s, dat verdient in A.F.Th.-proporties nog niet eens het predikaat novelle, maar ondanks dat wordt er in Mim wel het een en ander onthuld dat voor een beter begrip van de Homo Duplex-cyclus niet geheel onbelangrijk is – daar zullen ze bij Querido blij mee zijn. Dat gaat overigens wel met platvloerse en -getreden thema’s, maar laten we wel wezen: ook in het werk van de Ellendige Pijp zelf vlogen de Oedipuscomplexen je om de oren. Het zij A.F.Th. dus vergeven; veel kwalijker is dat Mim zich afspeelt op die vreselijke dag in 1999 (MIM in Romeinse cijfers) waarop Nederland CNN haalde nadat een zekere club voetbalkkampioen was geworden – drie keer raden welke dat was.

Maar zelfs dat laat ik me welgevallen zolang A.F.Th. aan het woord is, en dat wil wat zeggen. A.F.Th. is in literair opzicht de Haarlemse Hemelontdekker al lang en breed gepasseerd als je het mij vraagt, en wat mij betreft doen zich dus vaker dit soort gelegenheden voor waarop hij gedwongen wordt zijn productie wat op te schroeven. Komend najaar stopt Arnon Grunberg, volgend jaar is het 25 jaar geleden dat de proloog van de Tandeloze Tijd verscheen, was Reve 85 geworden en Vestdijk 110, en in 2009 is het honderd jaar geleden dat Vasalis werd geboren. Hup Adri, aan de slag!

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

2 gedachtes over “Uitgelezen (43)”

  1. Sorry dat ik je op deze manier benader maar we zijn al een tijdje naar je op zoek. We zijn bezig met het organiseren van een reunie. Van de Fatima School in Schiebroek! Heb ik de goede persoon voor me?
    Vriendelijke groeten,
    -naam bij redactie bekend-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *