Nature vs. nurture

Ik hou echt heel veel van mijn moeder, maar toen ze zonder blikken of blozen en zonder enige zweem van schuldbesef vertelde dat ze vrijdag naar de Toppers in Concert gaat, hield de wereld wel even op met draaien.

Er viel een veelbetekenende stilte, waarin spontaan een verwoede inwendige nature-nurturediscussie losbarstte. Normaal gesproken vind ik dat een nog onzinniger vraagstuk dan de kwestie van de kip en het ei, maar ja, je hebt toch maar mooi negen maanden in zo iemand gezeten en vervolgens ook nog zo’n twintig jaar in dier directe invloedssfeer doorgebracht.

Ze is er zelf heel trots op, bijvoorbeeld (dat weet ik nu al) op het gebruik van dat woordje ‘dier’ in de vorige zin.

Ik kwam er niet uit, dat wil zeggen wel uit mijn moeder natuurlijk, maar niet uit het nature-nurtureprobleem, want volgens mij heb ik zowel de nature als de nurture van moedertjelief. Maar de angst dat er enige schade was aangericht, kon niet meer worden weggenomen. Hoe groot is die schade? Welke doldrieste avonturen zal ik op mijn oude dag aanvaarden als ik een moeder heb die zich uit vrije wil laat afvoeren naar Gordon, Froger en Joling? GFJ-afval is dat!

Ik bedoel, zo’n René Froger, mensen, bevestig mij bitte, die heeft toch enkele essentiële stadia van de evolutie gemist? Niet dat Gerard Joling het buskruit heeft uitgevonden natuurlijk, of dat je met Gordon een stevige boom over de categorische imperatief bij Kant kunt opzetten, maar die Froger staat toch écht een stuk dichter bij de amoebe dan u en ik, of vergis ik mij nu?

En mijn broer en ik op moederdag maar braaf aan komen zetten met De gebroeders Karamazov, om er dan vier maanden later op moeders verjaardag, als we Anna Karenina voor haar meebrengen, achter te komen dat ze niet verder is gekomen dan bladzijde 30 ‘want ik heb het toch zo ontzettend druk, jongens’. Ja ja. Nu weten we wel beter: die zit gewoon iedere avond DVD’tjes van de Toppers te kijken, als er toevallig geen Te land, ter zee en in de lucht is.

Het ergste is nog wel dat ik me vanaf nu geen enkele generalisatie meer kan permitteren. Zou ik de Toppergangers, mocht ik ze überhaupt met mijn aandacht willen verwaardigen, tot voor kort hebben kunnen bestempelen als zonnebankbruine ordinaire tweedehandsautohandelende smakeloze anti-europese-grondwetstemmende Telegraaflezers, nu gaat zoiets ook meteen over mijn bloedeigen moeder.

Brrrr. Gelukkig zit ze op de tweede rang, en daar merk je gelukkig heel weinig van wat zich op het podium afspeelt.

Denkend aan moeders denk ik aan Frank van Putten.

Gezellig naar de Toppers moeder!
(Ik wil helemaal niet naar de Toppers met mijn moeder. Ik wil een privéconcert bij kaarslicht van Shakira, die zich dan om mij heen kronkelt en op mijn schoot kruipt om geile liedjes in mijn oor te fluisteren. Maar ik krijg geen privéconcert van Shakira bij kaarslicht. Ik kan alleen met mijn moeder naar de Toppers in de ArenA. Daar word ik voor behandeld.)

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

18 gedachtes over “Nature vs. nurture”

 1. Ach, ik zou me nog niet zo’n zorgen maken: míjn moeder vertelde een poosje terug dat ze Rita Verdonk een brief had geschreven om haar te complimenteren met wat ze allemaal deed. Ze heeft niet op Rita gestemd overigens, maar ik wist wel weer waarom ik de laatste jaren het onderwerp politiek meestal maar laat rusten…

 2. Je kunt ook blij zijn dat je er verbaasd over bent dat je moeder er heengaat (belangrijk in deze zin het gekke woordje ‘er’ wél te gebruiken). Dat betekent dat ze voor de rest prettig in jouw omgang is. 🙂

 3. Oh, ik vind nature-nurture erg interessant 🙂 Als je moeder toen jij thuis woonde niet naar de Toppers luisterde, niet naar dat soort concerten ging, en jou geen Toppersmuziek voor je verjaardag heeft gegeven, is de kans klein (minder dan 5%) dat jij die smaak hebt overgenomen. Zodra je uit huis bent is de omgevingsinvloed nog nihil (vanaf de puberteit wordt de invloed van vrienden steeds groter), en voor zover bekend is er nog geen Toppersgen gesignaleerd. Hoera!

 4. Nou het was geweldig. En uiteindelijk ga je naar zoiets toe om je te vermaken en om de sfeer. Nou die sfeer was er. Gewoon feest ! Maar Hilbrand Nawijn had inderdaad iets te veel van het goede geweest.

 5. Wat ik mis: wat zegt dit over jouzelf, iamzero??? Althans, in het licht van het nature-nurture debat gezien. Ben je er een van nature, dan moet je je dus ernstige zorgen gaan maken! Ben je daarentegen van de nurture-school, dan geloof je vast in de overweldigende invloed van je ‘peers’ en zit je vast en zeker voorlopig nog goed 🙂

 6. @moedol: Wat leuk! Mijn moeder is nog steeds fan van Hulk Hogan. Heb zelfs indertijd met een oplaaspop van deze worstelaar op schoot gezeten in het vliegtuig van de VS naar De Nederlanden, uitsluitend om mijn moeder te plezieren. Probeer maar’ns 9 uren lang hoongelach en gegniffel te negeren…;-)

  @iamzero: Och Arme!

 7. Toen ik gisteren op internet las dat er ZESTIEN KILOMETER FILE stond op de autosnelweg om de Toppers te zien, heb ik waarlijk een moment gedacht dat ik maar beter niet naar Nederland terug moet keren. Ik heb dat zelfs nog even gemeld aan mijn lieve vriendin.

  Die nam mij niet serieus, maar ik zat er echt een beetje mee.

  Nouja, op de Roemeense TV is Spel zonder Grenzen erg populair. Probeer, verkleed in een schuimrubberen vossenpak, met behulp van enkele ballen, iemand die voor de gelegenheid gekleed gaat in een schuimrubberen kippenpak van een balk te kegelen. Het leukste is dan natuurlijk als die kip eerst hard voorover op die balk lazert alvorens hij het lel in valt.

  Dat vind ik dan wel weer leuk om te zien, nu ik erover nadenk…

 8. Toen zero nog zerootje genoemd werd keken we op zijn verzoek naar Te land ter zee en in de Lucht en zelfs Hulk Hogan was populair. Maar daar heeft hij inmiddels spijt van

 9. Iemand die tegen de europese grondwet gestemd heeft, destijds, vind ik toch wel positief, dus dat wordt een negatief bijvoeglijk naamwoord minder in je hele opsomming…..

 10. Ik moet toch even reageren. Beide boeken heb ik inmiddels uitgelezen.
  En wat de toppers betreft, ach je mag toch wel eens gewoon je verstand op nul zetten en blik op oneindig. Het bier zal er best goed bij smaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *