Help

Ik ben even de draad kwijt, ik weet niet meer hoe het nu precies zit. Even recapituleren:

Eens in de zoveel tijd gaat het volk naar de stembus om leden voor onze Tweede Kamer te kiezen. In de Tweede Kamer zitten volksvertegenwoordigers omdat het volk zelf geen tijd en geen verstand heeft om moeilijke beslissingen te nemen, aangezien men de hele dag voor de tijd en hersencapaciteit verslindende tv zit. Op die tv heb je weer commerciëlen (die geld moeten verdienen en daarom voor de zoveelste keer dezelfde toen al achterhaalde comedy uit de jaren 90 uitzenden) en publieken, die zoals de naam al aangeeft uit publieke gelden wordt gefinancierd.

Dat zijn dus onze, uw en mijn, belastingcenten, dus wie kan er (gegeven ons tijdgebrek en onze beperkte herseninhoud) beter bepalen wat er op de buis moet dan die volksvertegenwoordigers die we toch al gekozen hadden? En zo gebeurt het dan ook: de Publieke Omroep “krijgt van de overheid een taak opgelegd om bepaalde programma’s te maken.”

En vooral om bepaalde programma’s niet te maken, denk ik dan direct. Een van de publieken kan bijvoorbeeld een onsmakelijk concept bedenken in de kennelijke veronderstelling te voorzien in de opdracht tot amuseren in de kernachtige missie. Maar als de Kamerleden dan in al hun wijsheid en sprekend namens gans het volk dat het programma zou moeten financieren uitleggen dat het idee lang zo grappig niet is, dan zou je zeggen: het gevaar dat ik daar nog al zappend langs ga komen, is te verwaarlozen.

Niettemin zendt BNN de Grote Donorshow gewoon uit. Daarin zal een ongeneeslijk zieke vrouw in anderhalf uur, maar met behulp van datzelfde vermaledijde stemgerechtigde volk, bepalen wie van drie nierpatiënten haar nier krijgt. BNN is zich bewust van het controversiële karakter van het programma, maar wil de ophef gebruiken om aandacht te vragen voor het geringe aantal donoren hier te lande.

Dat lijkt mij een politiek statement, waar bovendien het nodige op af te dingen valt als je bedenkt dat er 2,8 miljoen Nederlanders bereid zijn hun organen af te staan aan 1400 mensen op een wachtlijst – de pest is alleen dat de donoren niet of op de verkeerde plaats doodgaan, zelfs niet als dat financieel gunstig uitpakt. Maar daarnaast: hadden we die volksvertegenwoordigers niet gekozen om politieke statements te maken? Ja, die hadden toch laatst ook weer een nieuwe slogan voor orgaandonatie campagnegestart?

Ik wil geen oordeel vellen over het onsmakelijke verwerpelijke ethisch onverantwoorde domorenprogramma van BNN, maar ik wil wel weten hoe dit nu eigenlijk in elkaar zit. En of er in de reclameblokken voorafgaand of na afloop nog een donorspotje van Postbus 51 zit.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

3 gedachtes over “Help”

  1. Verder ben ik trouwens erg benieuwd hoe het afloopt met de drie ‘wachtenden’ uit de show. Zullen er veel mensen zijn die door deze show na zijn gaan denken en donor willen worden?

  2. De publieke omroep is lichtelijk de weg kwijt, maar gelukkig zijn er de komende maanden talloze bijeenkomsten gepland om daarover te brainstormen, in Hilversum en in de regio. En weet je wat het bijzondere is, de bobo’s gaan de programmamakers er bij betrekken. Dat zijn de mensen die met hun poten in het bluswater staan en die dus heel goed weten wat er leeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *