In de trein (1-suppl.)

Voordat ik toekom aan het nu al legendarische vervolg van mijn helaas voor de trouwe lezertjes nogal onschuldige verhaal, moet ik eerst nog even uitweiden over de psychologie van het plaatsnemen in de trein, aangezien dat vakgebied bij nadere inspectie een stuk veelomvattender is dan men bij eerste observatie zou verwachten.

Zoals in deel 1 reeds omstandig uiteengezet, zijn er ongeschreven regels, zoals het niet tegenover iemand gaan zitten zolang er nog onbezette vierzitjes zijn. Deze zou je, als we dan toch van foute woordgrappen houden, samen kunnen vatten onder de noemer ‘zittiquette’.

Maar daarnaast zijn er nogal wat treinreizigers die onoorbaar gedrag vertonen zonder dat zij zich van enig kwaad bewust lijken te zijn, en dat beperkt zich heus niet tot de luide telefoongesprekken die iedereen wel hinderlijk vindt. Er zijn bijvoorbeeld:

1. mensen die in een verder leeg vierzitje naast je gaan zitten in plaats van tegenover je
Terecht opgemerkt door Sien: deze mensen vertonen sociaal onaangepast gedrag.

2. mensen die in een verder leeg vierzitje naast je gaan zitten in plaats van tegenover je omdat ze vooruit/niet achteruit willen rijden
Sneue subcategorie van 1.

3. mensen die in een verder leeg vierzitje tegenover je gaan zitten in plaats van schuin tegenover je
Héb je de ruimte, prefereer je alsnog een ineengevouwen zithouding.

4. mensen die schuin tegenover je zitten maar bij de eerstvolgende halte aan de andere kant van het gangpad plaatsnemen als het vierzitje daar leeg komt
Voor deze types is een standrechtelijke executie op zijn plaats. De milde maar daarom niet minder amusante straf die kan volgen is dat de vluchteling niet meer dan 15 seconden van zijn vrijheid geniet alvorens een groep van drie luidruchtige zojuist ingestapte passagiers in zijn vierzitje plaatsneemt.
Mensen in deze categorie stemmen ook allemaal VVD, ik weet niet waarom.

5. mensen die op eigen initiatief en zonder overleg vooraf de coupé omdopen in een levende frituurpan door patat van (of all places) de Smullers te nuttigen
Deze groep is de laatste jaren flink in opmars. Egocentrische types zijn het, die ik er bovendien van verdenk (maar misschien is dat al te kwaad gedacht) dat ze verwachten dat de trein stopt als ze een hartaanval krijgen.

En zo zijn er ongetwijfeld nog veel, veel meer. Misschien wordt het tijd voor een hoeneemikplaatsindetrein-wiki.

(wordt dus vervolgd)

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

18 gedachtes over “In de trein (1-suppl.)”

 1. Wat is in de treinetiquette eigenlijk minder te waarderen:
  1) na een werkdag van 8:30 tot 21:00 uur, hongerig tot het bot, een patatje oorlog halen, langs de trein wandelen om een leeg balkon te selecteren om anderen niet lastig te vallen met de -toegegeven- niet appetijtelijke geur van voornoemde snack…

  of…

  2) bij binnentreden van een trein in een leeg balkon, afgezien van een Held die van 8:30 tot 21:00 heeft gewerkt (zielige kindertjes helpen) en een niet appetijtelijk geurende snack tot zich neemt, afkeurend kijken en heel hard “getverdemme!” roepen, terwijl je toch onderweg bent naar je gerieflijke eerste klaszetel?

 2. Oeps, hoor ik nu toch even dat mijn ‘vijf’gedrag niet gewaardeerd wordt… maargoed, ik blijf het doen. Als individu met te weinig tijd en teveel om te doen, moet je nou eenmaal wel eens eten in de trein. Alleen ben ik wel een beetje teruggekomen van het nuttigen van magnetronmaaltijden in de trein (die je kunt opwarmen bij de AH to go), aangezien die geur nog misselijkmaker is.

 3. Via Rose hier verzeild geraakt, maar ik mis toch wel een aspect in deze discussie. Lange leve de indiviualistische samenleving lijkt het hier wel. Persoonlijk houd ik juist wel van een gezellige trein- of busreis. Zo eentje waarbij je met wildvreemde mensen in de meest interessante gesprekken of humoristische situaties verzeild raakt. Helaas gebeurt dat tegenwoordig niet meer zo vaak. Laatst nam ik de proef op de som en ging ik met een zak snoepjes de coupé rond; nog niet de helft stelde dit vriendelijke gebaar op prijs. Een duidelijk teken van sociaal verval.

  Oh ja, ik stem ook D66 😉

 4. Zolang een groot deel van de Nederlandse treinreizigers valt onder categorie 1 t/m 5 moet het niet vreemd gevonden worden dat mensen de auto (en de file) prefereren boven de trein.
  Categorie 6 is ook vervelend: een buurman of buurvrouw die koste wat kost over jou heen hangend iets in de te volle prullebak wil deponeren, zodat jij opgescheept zit met het afval van de Smullers.

 5. Ik durf dat niet, verhuizen. Zelfs niet die keer dat een hele vierkante mevrouw met haar hele ronde zoon respectievelijk voor en naast mij kwamen zitten en het héél warm was in de trein en het op dat moment nóg warmer werd. Hij stonk, en zij praatte hard. Ik voelde me diep ongelukkig. Zelfs toen durfde ik niet op te staan, en toen ze na vijf minuten tegen me begonnen te praten wist ik niet meer wat ik moest doen.

 6. Haha, dat is inderdaad helemaal erg, om te verhuizen naar een vierzitje waar ook al iemand zit. Toch zou ik het doen als degene uit mijn vierzitje patat knagende of hard bellende is.

 7. Ik zal het bekennen: ik was die ene D’66-stemmer. Dat wilde ik eigenlijk stilhouden, want voor je het weet moet je op komen draven bij Knevel, vdBrink, Witteman, Pauw en de rest van dat gespuis…

  De vorige 3 keer was wel (ik duik even onder het bureau) VVD. Maar eigenlijk ben ik voor die brede liberale partij met de leuke mensen uit alle partijen. Vrije mensen aller partijen, verenigt u!

  On topic: wat onbeleefd is, is om van het ene vierzitje mét medereiziger naar het andere vierzitje mét medereiziger te gaan. Dat je een leeg hok boven een medereiziger prefereert is niet onbeleefd, dat je de één boven de ander prefereert wel (al is dat wel weer aardig voor de ander…)

  Een boeiend onderwerp. Er moet maar eens iemand op promoveren!

 8. Oei, ik ben een duidelijk categorietje vier! Maar dat begrijpt toch iedereen wel!Maar dan ga ik wel naast het raam zitten. 🙂 Je kunt niet zo’n heel viertje voor jezelf houden!

 9. @iamzero: Dat laatste is net zoiets als met mes en vork eten tijdens een etentje bij goede vrienden. Je beledigt hen eigenlijk door met die handeling aan te geven dat je eigenlijk het eten te vies vindt om aan te raken.

  @Jan: Pas dan maar op dat je m’n moeder niet tegenkomt. Als keurige Indische dame kan zij zich toch heus “Amsterdams” gedragen. Als je bewust de plaats naast je bezet houdt door je tas erop te zetten gaat zij doodleuk bij je op schoot zitten! Geloof me, dat wil je niet laten gebeuren…

 10. @Pandoering: wat heb je de laatste keer gestemd? (Let op Kees, nu gaan we het krijgen…)
  Wat er mis is… nou, je geeft ermee aan dat de medereiziger die je even tevoren had uitgekozen om tegenover plaats te nemen stinkt, vies is of anderszins afstootwekkend om tegenover te blijven zitten. Da’s alles.

 11. De omvang van de persoon maakt ook veel uit voor de acceptatiegraad. Ook belangrijk voor de acceptatiegraad: of het een man betreft die wijdbeens tegenover je gaat zitten (zelfs als het schuin tegenover is, vind ik dat om te walgen) of dat het iemand is die bij je komt zitten en vervolgens heel hard gaat telefoneren.

 12. Ik ben even los. Wat is er mis met het moveren richting lege vierzits en de ander nog meer ruimte te gunnen?

 13. Dat van die VVD’ers geloof ik niet. Die reizen toch eerste klas? En daar is naast een vierzitje een tweezitje.
  Nee, zo’n vierzitsmover is iemand die niet stemt of een populist kiest. VVD’ers zijn daar veel te keurig voor.

 14. Om dit voorkomen strek ik altijd de benen waardoor niemand tegenover mij komt zitten en zet ik op de plaats naast mij mijn tas. O ja, en ik houd mij slapend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *