I <3 Teletekst

Ik heb mijn liefde voor de redactie van Teletekst nooit onder stoelen of banken gestoken. Er is sprake van een respectabel ambacht wanneer iemand het nieuws van de dag moet vatten in koppen van maximaal 36 maar (met het oog op de bladspiegel) toch ook minimaal 30 tekens. Zeker wanneer diegene dat met de nodige humor of kwinkslagen doet.

En dan ook nog een handelsmerk: de hardnekkige weigering een spatie achter een punt of komma te plaatsen. Respect!

Gisteren kon Inter Milan kampioen van Italië worden. Dat zit er al het hele jaar aan te komen: de blauwzwarten hadden de hele competitie nog geen wedstrijd verloren, en waren een tijdlang iedere zondag goed voor de kop ‘Inter scherpt clubrecord verder aan’ – wat sloeg op de reeks wedstrijden zonder puntverlies.

Uitgerekend tegen de nummer 2 van de ranglijst, AS Roma, kon Inter het kampioenschap dan eindelijk veiligstellen. Het mocht niet zo zijn, Roma won met enig fortuin en gooide zo roet in het Milanese eten. Je zou zeggen:

Roma gooit roet in het Milanese eten 834
Roma stelt kampioenschap Inter uit.. 834
Inter na verlies nog geen kampioen.. 834
Champagne voor Inter blijft in kast. 834
Inter geeft Roma nog sprankje hoop.. 834
Jezus,nog geen Italiaanse kampioen.. 834
Roma stelt kampioenschap Inter uit.. 834
Roma vertraagt kampioensfeest Inter. 834
Roma verpest Inters kampioensfeest.. 834
Roma verkloot kampioensfeest Inter.. 834
Roma verziekt kampioensfeest Inter.. 834

Maar nee hoor:

Roma versjteert kampioensfeest Inter 834

Versjteren! Je verzint het natuurlijk alleen als je je sjteerlijk verveelt, maar het blijft een fenomenale woordkeus. Je ziet die Inter-spelers ook van het veld afdruipen en vol onvermogen hun gevoelens tegenover de pers uiten. Zo’n fantastisch seizoen, geen pot verloren en dan dit: ons hele feest is… ehh… ver… ehh… ja, hoe moet ik het zeggen?

En in Hilversum zit dan iemand op de Teletekstredactie die het precies weet. Prachtig.

Meer van deze onzin?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

9 gedachtes over “I <3 Teletekst”

 1. @Rose: dank!
  @Chantal: tsja, zo’n kop als vanochtend in de Volkskrant: ‘In de cel bajeskleding in plaats van blingbling, vindt Kamer’ – dat is op Teletekst toch wat lastig (in de krant trouwens ook, wat mij betreft).

 2. Sinds enkele maanden lees ik je blog. Passief en verscholen achter een IP-adres. Als een medewerker van de Stasi die toezicht houdt op de kunstenaars in het land. (Hmm, misschien laat ik mij teveel meeslepen door de film Das Leben der Anderen.)

  Ik kon het dit keer echter niet laten om te reageren. En wel op het handelsmerk van Teletekst: het ‘ontbreken’ van de spatie na een punt of komma. Het ontbreken van de spatie heeft een technische oorzaak en is niet zo zeer een fout van Teletekst. Zie ook de volgende link voor een toelichting: http://www.spatiegebruik.nl/sos_teletekst_onzetaal.html

  Tot slot mijn complimenten voor je doorgaans gevatte en geestige schrijfstijl!

 3. Ik help mijn TT-collega’s wel eens als ze en kop niet passend krijgen. Ik heb veel ervaring als koppenmaker bij een krant. Het is een moeilijk vak. Goed dat er aandacht voor is.

  Oftewel:

  Iamzero erkent kopzorg TTers . . .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.