Pass

Prijs-kwaliteitverhouding is een lastig begrip, en niet alleen om te spellen. Sommige mensen kijken alleen naar de prijs en het product dat ze ervoor terugkrijgen, maar voor mij speelt ook mee hoeveel ergernis ik moet verduren in de rij voor de kassa. Bij binnenkomst van een winkel beoordeel ik dan ook altijd eerst de lengte van de rij en de snelheid van het afrekenen, vervolgens laat ik daar een ingewikkelde en strikt geheime formule op los en daarna besluit ik pas of er tot consumeerderen overgegaan kan worden.

In deze winkel viel mijn oor op de caissière. Terwijl ze de afgerekende spullen aan de klant overhandigde, riep ze, luid en duidelijk: ‘Goede pass!’

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook wel eens heb; dat ik voor de televisie zit terwijl mijn vriendin zich nuttig aan het maken is in de keuken, en dat ik dan vol bewondering kan uitroepen ‘mooie pass zeg!’ – terwijl ik wéét dat ze zich niet voor voetbal interesseert. Een mooie pass is meestal een strakke pass, een pass over de volle breedte van het veld die vervolgens ‘op de stropdas’ arriveert. De pass van Frank de Boer op Dennis Bergkamp in Nederland-Argentinië was een fantastische pass, een schitterende pass, de pass der passes – om niet te zeggen (want dat hoort niet) een zalige pass.

Een zalige kers, dat kan, maar een zalige pass, dat zeg je niet.

‘Fijne pass!’, riep ze tegen de volgende klant. Ja, een pass met buitenkantje rechts kan heel fijn zijn. Maar om daar nu in een fokking kledingzaak je bewondering over uit te spreken, zonder dat er ook maar een bal in de buurt is, laat staan twee mensen om hem op fabuleuze wijze over te spelen… tikkeltje overdreven. Nee, in deze winkel zou ik niks gaan kopen; wegwezen hier.

Bij het verlaten van het pand hoorde ik de caissière nog over een ‘vrolijke pass’. Nu heb ik in mijn jeugd bij Sparta voldoende verdedigers aan het werk gezien die de lachers op hun hand kregen met hun passes, en ook Clarence Seedorf heeft nog wel eens een frivole pass in huis, maar bij een vrolijke pass kon ik me weinig voorstellen. Het zou dus toch allemaal wel met Goede Vrijdag te maken hebben gehad.

Thuisgekomen besloot ik op Goede Vrijdag het lijden van de student te vieren door mijn studieschuld af te lossen. Vandaag vier ik de opstanding van de volwassene. Dag jeugd, het was me een genoegen.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

3 gedachtes over “Pass”

  1. Het klinkt wel prettig, dat het meervoud van pass ‘passes’ is, maar is daar ook een regel voor?

    Gewoon omdat het niet anders kan, omdat ‘passen’ al bezet is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *