SP-agaat

Alsof de SP nog niet genoeg zetels in de peilingen had, vindt Jan Marijnissen ten overstaan van wakker Nederland plotseling ook dat Nederlandse bewindslieden ‘eigenlijk’ maar maximaal één paspoort mogen hebben. Daarmee dwingt hij zero toch iets te zeggen over een kwestie waar hij al weken angstvallig zijn mond over houdt. Het onderwerp is zo zeldzaam oninteressant en de aandacht (lees: zetels) die Wilders er door alle commotie mee heeft vergaard zo ergerniswekkend dat ik dacht er maar beter het zwijgen toe te doen. Wat heb ik, simpele sterveling, immers nog toe te voegen als onze volksvertegenwoordigers de zaak al afdoende onder controle hebben, blijkend uit het massaal verwerpen van de PVV-motie en uitspraken als de volgende:

Alsof iemand met een dubbele nationaliteit niet goed een functie kan vervullen. Alsof door het afstand doen van een nationaliteit de mogelijke loyaliteit naar het land van herkomt opeens zou zijn verdwenen. Tegen dit waanidee van Wilders moeten we stelling nemen.

Daar is alles wel zo’n beetje mee gezegd, dus discussie gesloten, zou je denken.

Maar nu doet Marijnissen dus alsnog een duit in het zakje. Dat plaatst bovenstaand citaat in een vreemd daglicht als je bedenkt dat het afkomstig is van SP-Kamerlid Jan de Wit. Maar toch ook weer niet helemaal. De SP bleek al eerder voor afschaffing van de dubbele nationaliteit, maar deed dat zo besmuikt dat de band met de allochtone kiezer er niet onder leed. Zo was er in de Stemwijzer voor de verkiezingen van november 2006 geen toelichting op het partijstandpunt en hield het aanzienlijke contingent SP’ers zich recentelijk opvallend op de achtergrond toen de hele Kamer over PVV’er Fritsma heenviel op het moment dat deze de benoeming van Albayrak en Aboutaleb wilde blokkeren.

Daar staat dan weer een niet voor tweeërlei uitleg vatbare column van Anja Meulenbelt tegenover, geschreven enkele dagen nadat GroenLinks-kamerlid Azough Minister Verdonk tergde door tijdens een kamerdebat met haar twee paspoorten te zwaaien. De SP steunde in die kwestie de plannen van Verdonk, maar bleef, als we Kathalijne Buitenweg mogen geloven, weg bij het debat.

Van gedraai en ideologische uitverkoop zou ik de SP niet durven betichten, dat schijnen exclusieve handelsmerken van de PvdA te zijn. Maar enig opportunisme kan de Grote Kale Leider in dezen niet ontzegd worden, en dan druk ik me nog zeer voorzichtig uit.

Intussen vraag ik mij af waarom wij Europeanen eigenlijk nog geen 27 paspoorten hebben.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

15 gedachtes over “SP-agaat”

 1. Overigens denk ik dat er maar 1 reden is geweest dat de SP zo snel buiten de onderhandelingen lag: de kwestie Irak. Welke concenssies de SP wel had willen doen maakt dan ineens niet meer uit als je een PvdA hebt die die concessie wel wil doen.

  Het doet mij vermoeden dat een kabinet Balkenende en een onderzoek naar Irak niet tegelijk kunnen bestaan.

 2. Dan zou iedere stemmer die gestemd heeft op een partij die nu niet regeert zich bedrogen moeten voelen. 🙂

  Iets te makkelijk.

 3. Ik kan me levendig voorstellen dat PvdA-stemmers zich bedrogen voelen, omdat ze vinden dat het inleveren van de eis van het onderzoek naar Irak een te grote concessie was. Dat mag.
  Wat ik me echter niet kan voorstellen, is dat de SP-stemmers zich niet bedrogen voelen. Leuk dat ze ‘hun rug recht’ hebben gehouden, maar per saldo hebben ze he-le-maal niets van hun beloftes waargemaakt.

 4. De PvdA heeft de kiezer belooft zich voor veel dingen ‘hard te maken’ zoals dat altijd met terechte voorzichtigheid wordt geformuleerd. Maar je moet toegeven dat de bewoording wat betreft het onderzoek naar Irak altijd veel krachtiger was dan dat. Dat onderzoek moest en zou er, met PvdA in de regering, sowieso komen.

  Ik kan me dan ook voorstellen dat heel wat PvdA stemmers zich nu bedrogen voelen. Op twee manieren zelfs, aangezien deze passage in het regeerakkoord zo ongeveer bevestigt dat zo’n onderzoek hard nodig is. In feite is hierdoor de PvdA nu mede schuldig aan deze doofpot.

  Een samenwerking tussen CDA en Wilders had mij trouwens hoogsonwaarschijnlijk geleken. Of ieg minstens net zo moeizaam als een samenwerking met de SP. Maar goed, ik had persoonlijk ook niet verwacht PvdA en CU (met zoveel gemak zelfs) in 1 regering te zien.

 5. Als de PvdA haar rug recht had gehouden, zoals dat dan kennelijk heet, dan was dat onderzoek er helemaal niet gekomen maar dan hadden we nu misschien met een regering CDA-VVD-Wilders en nog wat rechts grut gezeten. Nu hebben we wel een generaal pardon maar geen onderzoek naar Irak. Zo gaat dat in de politiek, met concessies waar je op zich over kunt discussiëren (want ik had dat onderzoek ook liever wel gezien). Als je al begint met iedere concessie te weigeren dan zal er van regeren weinig terecht komen. Het is wel heel makkelijk zieltjes scoren, dat wel.

 6. Als de PvdA nou ook haar rug recht had gehouden was dat onderzoek er wel gekomen. Persoonlijk zie ik een partij liever de rug recht houden en niet regeren dan wel regeren en gewoon iets heel anders doen dan je hebt beloofd.

 7. Haha, ja, nee, dan de SP! Die heeft toch mooi haar rug recht gehouden in de onderhandelingen! En wat heeft het opgeleverd? Geen onderzoek naar Irak, geen aanpak van de topinkomens en als er niet nog een partij was geweest die wel haar verantwoordelijkheid had genomen ook geen generaal pardon. Nee, daar hebben we wat aan.

 8. Een paar voorbeelden van veel kwalijker draaikonterij:

  – niets willen doen aan de topinkomens in het bedrijsleven (anders dan hen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid, har).
  – geen onderzoek willen doen naar onze deelname aan de oorlog in Irak. (*walg*)

 9. Ik snap werkelijk niet waar iedereen zich zo druk om maakt. Ten eerste is dit helemaal geen nieuw standpunt van de SP, ten tweede benadrukte Jan toch dat hij in het geheel niet twijfelde aan de integriteit of loyaliteit van bewindslieden met twee paspoorten. Het enige wat hij heeft gezegd (en daar kan ik mij wel in vinden) is dat het hen zou sieren wanneer zij afstand zouden doen van hun tweede nationaliteit.

  Als deze uitspraak niet voorafgegaan zou zijn door de uitspraken van Wilders zou er echt geen haan naar gekraaid hebben.

  Weer door met echte politiek aub.

 10. Dat de SP het hierin eigenlijk met de PVV eens is geloof ik graag, die onvoorstelbare Meulenbelt daargelaten. De SP had voorheen zeer uitgesproken standpunten in dit soort zaken, maar wil nu kool en geit sparen.

  Dat deze discussie gesloten is geloof ik echter niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *