In de trein

Van de vrouw tegenover me zou je, als het in deze context niet zo’n negatieve connotatie zou hebben, kunnen zeggen dat ze goed gemutst is. Ze heeft het naar haar zin. Ze is druk in de weer met haar mobiele telefoon, die zichtbaar lieve boodschappen doorstuurt. Een vrouw op leeftijd met een gezicht verliefd als een pubermeisje. Waarom ook niet, het is uiteindelijk lente.

Haar beige lange jas, haar donkergrijze rok en heur zwarte haar in een knot verraden een Franse afkomst, die bovendien uitstekend aansluit bij de ondeugendheid die inmiddels in haar glimlach doorbreekt. Hier zit een strenge meesteres die spannende sms’jes uitwisselt met haar minnaar. Nee, die françaises lusten er wel pap van.

Uit haar jaszak tovert ze een kluwen kabeltjes die oordopjes blijkt te bevatten. Hoe langer het haar niet lukt de kluwen te ontwarren (zo ongeveer het meest irrante wat je kan overkomen), hoe breder haar glimlach wordt. Dat klopt niet. En dan valt alles op zijn plaats: dit is helemaal geen passionele française, dit is een Poolse met een zloty slok op. De vleeskleurige panty’s verhullen te dikke benen waar, zo ontdek ik nu, spataderen op te ontwaren zijn.

Pools, definitely.

We minderen vaart; tijd voor de computeromroepster met haar slome blikken intonatie om de reizigers te vertellen waar ze aan toe zijn. ‘Dames en heren… goedenavond’, begint het.

De Poolse kijkt vrolijk op, in de richting van de dichtstbijzijnde speaker. ‘Goedenavond!’, roept ze enthousiast. Ze moet er gelukkig zelf ook om lachen. Zie je wel, denk ik, een dronken Poolse die van haar inburgeringscursus op weg is naar huis.

Nadat de trein tot stilstand is gekomen, openen de deuren niet direct maar moeten we een seconde of vijftien wachten. ‘Godverdomme, klote-NS!’, moppert de Poolse.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

2 gedachtes over “In de trein”

  1. Uit ervaring weet ik dat die woorden standaardvocabulaire zijn van regelmatige treinreizigers, ingegeven door wat hun voortdurend overkomt. Zelfs Chinezen die uit inlandse dorpjes komen kennen ze na twee dagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *