Donorgeregistreerd

Terwijl uit alle peilingen blijkt dat het aantal domoren in Nederland schrikbarend toeneemt, blijft het aantal donoren al tijden achter bij de verwachtingen. Je zou bijna gaan denken dat het een met het ander te maken heeft – en dan mag u zelf bepalen in welke richting het causale verband werkt: óf er zijn zo weinig donoren omdat je wel heel dom moet zijn om je organen niet af te staan, óf er zijn zo weinig donoren omdat steeds meer mensen bang zijn dat hun goedbedoelde organen in het lichaam van een amoebe belanden.

Het nieuwe kabinet is in ieder geval álle Nederlanders een warm en kloppend (al dan niet eigen) hart toegedaan, dus ook die met een dubbele nationaliteit en die op Wilders stemmen. Ik wist niet dat ze dat ‘samen leven’ uit hun regeringsverklaring zo plastisch voor zich zagen, maar mooi is het wel, de gedachte dat Geert Wilders in theorie ooit een hart voor moslims zou kunnen hebben. En vanuit de oppositie ook nog geen onvertogen woord in de trant van ‘ze plukken ons kaal’ of ‘de magere jaren zijn nu definitief aangebroken’ vernomen.

Nu alleen nog een succesvolle donor spatie registratie spatie reclame spatie campagne, want we hebben geleerd dat als 135 Kamerleden iets vinden, dat natuurlijk nog niet wil zeggen dat de domoren/donoren in het land er net zo over denken.

Het valt als kersverse Minister van Volksgezondheid ongetwijfeld niet mee om zo’n campagne uit de grond te stampen als je eerst nog honderd dagen door het land moet trekken, maar de machtige arm van Ab Klink reikte nu al ver genoeg om een eerste opzet tegen te houden. Het mag dan 2007 zijn, halfblote mensen kunnen natuurlijk echt niet meer met de GristenUnie erbij.

Maar op de slogan had Klink dan weer niks aan te merken: Ik ben donorgeregistreerd. En jij?

Ik geef u op een briefje: Ab Klink heeft thuis nog nooit gebruikgemaakt van de stofzuiger. Hij maakte nooit eerder gebruik van de stofzuiger; hij heeft nog nooit gestofzuigd, ik zeg u: hij stofzuigde nimmer.

Donorgeregistreerd.

Dat is een vervoeging als ‘gebruikgemaakt’, dus niet als ‘gestofzuigd’. En dus:

ik registreer donor
jij registreert donor
wij registreren donor
wij hebben donorgeregistreerd

En dan heb ik de vraag wat dat nou eigenlijk is, donorregistreren, nog niet eens gesteld. Het zal allemaal wel te moeilijk zijn voor de taalgebruiker van 2007, die waarschijnlijk denkt dat ‘donorgeregistreerd’ eenzelfde soort woord is als ‘vraaggesprek’.

Ik overweeg mijn organen pas weer ter beschikking te stellen als ik zeker weet dat ze terechtkomen bij iemand die op een fatsoenlijke manier een werkwoord kan conjugeren, en ben op dit moment dan ook niet donorgeregistreerd. Uw verbolgenheid daarover, en over het feit dat ik me meer druk maak om taal spatie fouten dan om mensen spatie levens, kunt u in het reactie spatie formuliertje kwijt.

Meer van deze onzin?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

8 gedachtes over “Donorgeregistreerd”

 1. Ik heb het idee dat ik uit hoofde van mijn functie op dit stukje moet reageren, maar ik ben nog even de kluts kwijt na het lezen van al dat spatiegeweld. Heeft er iemand nog een donorkluts voor me?

 2. “Dokter, sinds ik die nieuwe hersenen heb ben ik altijd zo moe.” 😉
  Hulde en ik doe mee in je strijd tegen de taalvervuiling! Het anglicisme met de spatie is nog erger dan het onnodige doven-streepje. Ben je oud genoeg om je dat te herinneren, in het nieuws voor D & S? Die hebben we weggekregen. Op naar de spatie!

 3. Ik geloof dat ik ook al sinds mijn 15e of 16e donorgeregistreerd ben, maar ik weet het niet meer zeker…hoe kan ik dat controleren?

 4. @ina: wel oud, maar niet doof genoeg… ik lette nooit zo goed op bij het D&S-nieuws.
  @Sien: er zit maar één ding op om daar achter te komen, maar of dat nou is wat je wilt…

 5. Die stickert die de torso van deze mensen opleukt doet me erg denken aan de JA/NEE stickert die Zero nog heel goed moet kennen uit de tijd dat hij de bevolking van Rotterdam gepostbad.

  Zou dit kabinet nog met een dergelijk initiatief komen voor bijvoorbeeld NEE geen euthanasie / NEE geen abortus?

  JA wel porno met dieren / NEE geen homohuwelijk?

  Ik kan niet wachten op die reclamecampagne!

 6. @Sien: ik vroeg het me laatst ook af, of je dan altijd geregistreerd blijft als donor (ook als er zich bijvoorbeeld weer een nieuw kabinet aandient, of als je verhuist): je staat voor je leven geregistreerd. Is wat ik heb gehoord bij navraag. Je adres doet er dan niet toe, ze weten je kennelijk te vinden.

  @Zero: en als je zelf dan ineens een hart of een nier of zo nodig hebt, en de ander zegt: nee, laten ze eerst maar het woord goed schrijven, dan krijg je dat hart? Intellectueel dilemma?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.