Nieuwe baan

De eerste ruzie krijg ik nog voor aanvang van de eerste werkdag, met het pasje dat toegang moet geven tot het gebouw. Ik word er nog zenuwachtiger van dan ik al was, en ik ben ook nog eens te laat. Maar niemand schiet te hulp, terwijl iedereen weet dat ik er vandaag aan kom.

In de lange gang die leidt tot mijn nieuwe werkkamer zijn alle deuren gesloten. Slechts het geklik van mijn hakken echoot door de gang. Wanneer ik stilhoud bij een deur, hoor ik een gesprek stilvallen. Zei daar iemand ‘Ssssst’?

Ik besluit zonder kloppen binnen te vallen – uiteindelijk ben ik hier nieuw en uiteindelijk ben ik hier nu de baas. De deur blijkt op slot. Ik weet toch wel heel zeker dat ik hier niet ben aangenomen als gevangenisbewaarder?

Ik heb nog niemand gezien of gesproken als ik de verzwaarde deur van mijn nieuwe werkkamer open. De immense ruimte maakt een, eufemistisch uitgedrukt, opmerkelijke indruk. Bergen papier slingeren zonder enig systeem of dossiervorming in het rond, en wat doet dat harnas daar in die hoek?

Over de volle breedte van de achtermuur hangt een levensgroot schilderij; erop afgebeeld Mozes die de Rode Zee splijt en er dwars doorheen loopt.

In de andere hoek staat een kartonnen doos. De schrik slaat me om het hart als ik er beweging in ontwaar. Er verschijnt een meisje uit, dat zo weggelopen lijkt uit een spotje voor giro 555. Met de angst in haar ogen geschreven komt ze naar me toe. In gebrekkig Nederlands vraagt ze nederig, met de handen gevouwen, of ik koffie wil. Ze lijkt er op ieder moment bij in tranen uit te kunnen barsten. Margaret, zo heet ze, blijkt mijn nieuwe secretaresse te zijn. De koffie is straf, ik mag wel zeggen bijzonder straf.

Ja, ik droomde even dat ik de opvolger was van Rita Verdonk. Arme Nebahat Albayrak.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

4 gedachtes over “Nieuwe baan”

  1. Het voordeel zou kunnen zijn dat zij in de verte een allochtone achtergrond heeft. Dat zou de felheid waarmee links (overigens terecht) Verdonk aanpakte een beetje kunnen temperen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *