Toneel

De namen van alle ministers mogen dan bekend zijn, wie de elf staatssecretariaten gaan bemannen, is voor de meeste mensen nog giswerk. Zo niet voor schrijver dezes, die uit betrouwbare bron (te weten zijn deductief ingestelde brein) weet te melden dat niemand minder dan Rob Oudkerk namens de PvdA staatssecretaris van Cultuur zal worden.

Behalve de pennenvruchten van Heleen van Royen zullen vooral de podiumkunsten floreren onder de voormalige wethouder. Verwacht wordt dat in het bijzonder het theaterbezoek in de komende jaren explosief zal toenemen. De eerste overwinning is binnen: de rechter heeft bepaald dat bezoekers van een peepshow feitelijk naar een toneelvoorstelling kijken. De voorstellingen vallen daardoor binnen het lage btw-tarief van 6 procent, dat geldt voor culturele optredens.

Ik vind het op zich een sympathieke gedachte, om het toneel dichter bij de mensen te brengen. Als Mozes niet naar de berg komt, dan komt de berg wel naar Mozes.

Ik vind het ook een sympathieke gedachte om te bedenken dat de betreffende rechters hun zaak serieus hebben genomen, en in hun toga’s (over toneel gesproken…) naar de theaters in kwestie togen om het culturele gehalte van de geboden voorstellingen te beoordelen. Om na een consciëntieuze analyse tot de conclusie te komen dat de meeste peepshows moeiteloos voldoen aan de Aristotelische eenheid van tijd, plaats en handeling. En om ook met beide ogen onomstotelijk vast te stellen dat er bij een goede show sprake is van een rond verhaal.

Met het culturele gehalte van de stripshow zit het dus wel snor. Jammer alleen dat we niet eerder tot dat inzicht kwamen. Nu zijn er eeuwenlang allerlei belanghebbende actrices ondergewaardeerd, en hebben we met zijn allen decennialang veel te veel vleestax betaald. Dát is pas vermorsing!

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Een gedachte over “Toneel”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *