Stout

Als onze nieuwe regering nou veel geld voor onderwijs gaat uittrekken, wordt er dan ook een potje Opzij opzij gezet om Heleen van Royen, die beroepshalve het Nederlandse volk dom houdt, vervroegd met pensioen te sturen?

Na de beschamende aflevering van Zomergasten met Heleen merkte iemand gevat op dat hij pas begreep waarom zij ooit was gaan schrijven nadat hij haar had horen praten. En inderdaad, bij het door merg en been snijdende gekakel is Bonnie St. Claire een toonbeeld van eloquentie. Als ik Heleen van Royen hoor praten, vraag ik me altijd meteen weer af of we nou wel ooit aan dat hele emancipatiegebeuren hadden moeten beginnen.

Maar uitgerekend de vrijgevochten vrouw staat centraal in Stout, het laatste werkje van Heleen, dat ze samen met lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers schreef. Die ken ik niet zo goed, maar allicht moet ze hoger worden ingeschat, al was het maar omdat ze het heeft gepresteerd rijk te worden van iets paradoxaals als kleding die je aantrekt om uit te trekken.

Of de eerste voorzichtige schreden op het schrijverspad Marlies veel windeieren zullen leggen, valt te bezien. Dat eeuwige geneuzel over de verschillen tussen mannen en vrouwen, pas goed op gang gekomen nadat de beide seksen als gelijkwaardig werden erkend, leidt tot eczeem veroorzakende uitspraken als ‘dat zit in ons DNA, het archetype zit heel diep in ons’. Waar Van Royen dan héul literair aan toevoegt: ‘wij moeten nu eenmaal appeltaarten bakken’.

Brrrr.

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de Schaal van Stout, waar het nog maar aan ontbrak in deze wereld. Die loopt van maximaal 12 (ongenaakbaar) tot 1 (levenslustig). En alles wat daartussenin zit natuurlijk. (ehh…)

Stout, was dat geen bier? Daar heb ik als man ineens enorme trek in.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

6 gedachtes over “Stout”

  1. Daar heb ik als vrouw anders ook trek in. En dan ben ik volgens een stout-testje (stout is HIP!) niet eens écht stout. Stoute vrouwen drinken zeker geen bier…

  2. NRC had afgelopen weekend een paginagroot interview met het duo. Na die pagina was me volstrekt niet duidelijk wel revolutionair concept de twee nu hadden uitgevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *