Eindelijk erkenning

Ik heb er lang op moeten wachten, maar in 2006 is het dan eindelijk gelukt: zero is uitgeroepen tot beste taalgebruiker van 2006!

Goed, het selecte gezelschap door tijdschrift Onze Taal ondervraagde prominenten noemde (of was het nou ‘noemden’?) ook andere namen, maar de concurrentie was dit jaar zo armzalig dat ik hierbij de overwinning opeis. Tussen de genomineerden stonden nogal wat lui die onze taal amper machtig zijn, zoals de leraren Nederlands, de allochtonen die de Ritatoets met goed gevolg hebben afgelegd en Borat, die zich nota bene juist beijvert om een zo gebrekkig mogelijke taalgebruiker te zijn.

Een enkeling nomineerde in arren moede nog zichzelf (dat zou ik zelf nou nooit durven), maar het bontst van allemaal maakte Paul Witteman het door zich de naam van Arnon Grunberg te laten ontvallen. Ook voor Paul Witteman geldt kennelijk dat de vraag stellen eenvoudiger is dan hem te beantwoorden. Ik kan doordeweeks in ieder geval weer gewoon om 11 uur gaan slapen.

Een beetje kampioen van de armoede dus, maar hee, het was ook weer niet de minste die mijn naam noemde – en het heeft er alle schijn van dat Merel die keuze geheel uit vrije wil en zonder enige vorm van gijzeling heeft gemaakt.

In afwachting van de prijs en de welverdiende felicitaties wil ik vast een woord van dank richten aan Fantastica Merel (jij hebt er tenminste kijk op), mijn vader en mijn moeder en mijn lieve broertje (jullie hebben me altijd gesteund), God (waarom ook niet, je hoort het lekker toch niet), Marlies Philippa (zonder de colleges van de beste taalgebruiker van destijds, ja, destijds, lang geleden, was het me nooit gelukt) en niet te vergeten Frans Bauer en Jantje Smit: zonder jullie goede voorbeeld zou ik nog eens naast mijn schoenen gaan lopen.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

8 gedachtes over “Eindelijk erkenning”

  1. Bij de weg, wie is die vrolijke mejuffrouw met dat gelige haar die als zesde haar zegje mocht doen? Het ontbreekt er nog aan dat ze zou stellen “Eigenlijk vindt ik dat ik dat zelf ben’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *