Eigenlijk

‘Eigenlijk ben ik een D66-er’, las ik in grote letters op een billboard op het station. Het stond er echt. Maar dat klopt helemaal niet!, wist ik meteen.

‘D66’er’ schrijf je met een apostrof, en niet met een streepje!

Ooit was D66 zelf al met een apostrof, en in die liberale tijden moet men bedacht hebben dat ‘D’66’er’ veel te verwarrend zou staan voor een zo rechtlijnige partij. Die redenering snap ik op zich nog wel, hoewel zelfs deze site zonder nadere instructie begrijpt welke kant iedere apostrof op moet staan. Maar nu D66 twintig zetels en een apostrof armer door het restant van zijn leven gaat, staat niets een correcte spelling van de aanhanger meer in de weg. Dat is toch wel het minste wat die enkele overgebleven volhouder verdient, zou je zeggen.

Vroeger zou ik er wel een ingezonden briefje aan gespendeerd hebben, maar dat vond ik nu de moeite niet meer. Met de gelatenheid van een terminale patiënt die weet dat hij nog een maand tien dagen te gaan heeft, schrijft D66 hier zijn eigen doodvonnis.

Eigenlijk ben ik een D66’er. Ja, dat kan wel zijn, maar ik kan natuurlijk wel een zinvoller bestemming voor mijn unieke stem bedenken. En deemoedig terugkijkend op de mooie momenten van het leven: 30% van u stemde ooit D66. Ja, maar nu dus niet meer.

Eigenlijk ben ik een D66-er.

Ik liet de boodschap even op me inwerken, maar kon er met de beste wil van de wereld geen gevoel bij oproepen. Dat kwam door dat ‘eigenlijk’, een treurniswekkend (om niet te zeggen: deerniswekkend) woord. De vegetariër onder de woorden: het is vlees noch vis, eigenlijk.

Eigenlijk was het ook helemaal geen reclamemaker die die slogan bedacht heeft. Want eigenlijk ben ik helemaal geen D66’er, laat staan een D66-er. Eigenlijk is niemand nog D66’er. En eigenlijk was Thom de Graaf ook helemaal niet zo voor de gekozen burgemeester.

Eigenlijk is het best sneu, dat ‘D66-fractie’ volgens de laatste peilingen een pleonasme is geworden. Zo, denkt u daar maar eens rustig over na.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

5 gedachtes over “Eigenlijk”

 1. Volgens mij is dat ‘een’ een anglicisme, dus een woord te veel. Bij de vorige verkiezingen hanteerde de partij de leus: ‘D66 maakt het verschil’, ook al een anglicisme i.p.v. ‘D66 maakt het verschil uit’. Toen iemand tegen toenmalig lijsttrekker Thom de Graaf zei dat er een anglicisme in die leus stond, wist die meteen waar de schoen wrong. Maar wat maakt het uit: deze zieltogende partij heeft ervoor gezorgd dat het Engelstalig onderwijs hier voor iedereen beschikbaar is en ze is tegen het Nederlands in de grondwet. Vind je het gek dat ze niet om een taalfoutje meer of minder maalt.

 2. Het spijt me zeer maar ik vind het een zielig artikel.

  De spelfout a la dat klopt inderdaad, alleen een kniesoor die daar op let, maar goed het is een fout en dat is niet goed.

  Maar de rest van het artikel is natuurlijk ronduit kolder. dat D66 fouten heeft gemaakt klopt en dat hebben ze ook ronduit toegegeven. dat Pechtold niet zo een spetterend uithangbord is klopt ook.

  Maar in dit verkrampte Nederland met een vreselijke journalistiek vergeet bijna iedereen,(dat idee krijg ik wel eens) dat het om de inhoud gaat.

  En laat nou het Programma van D66 door het CPB als beste uitgeroepen zijn, voor onderwijs, tegen gaan vergrijzing, als 2de uit de bus voor milieu enz. enz.
  Maar dat wordt ondergesneeuwd omdat de Media, in principe de macht heeft over de politici. Smullend van de aanvallen op elkaar van Bos en Balkenende, waar iedereen al harstikke moe van wordt.

  En overigens wanneer is een spelfout nog een spelfout als er al een groen boekje en een wit boekje bestaat.

  Ik zou zeggen laat iedereen in zijn waarde en vergelijk dingen,partijeen en mensen niet met “terminalen” omdat dit ook weinig van respect getuigt tegen patienten die in deze fase verkeren en aan hun einde niet door kunnen gaan met een ander leven na ( bijv de politiek) op deze planeet.

  Ik hoop dat de schrijver/ster van bovenstaand artikel zich dat realiseerd.

 3. Op het tweede net zie ik nu ook nog het treurniswekkende gezicht van Alex Pechtold opdoemen. In debat met Rouvoet. Fractie? Eenmanszaak, lijst Pechtold. Eigenlijk overdrijf je nog met je pleonasme.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *