Opinie

Het voert wat ver om te zeggen dat ik hier stukjes schrijf omdat ik anders geen podium voor mijn meningen heb. Sterker nog, ik zou mij niet willen scharen tussen de talrijke webloggers die verwoede doch vergeefse pogingen doen om hun lezers ervan te overtuigen dat hun mening ertoe doet. Maar ik wil hier niet onvermeld laten dat de even zo talrijke marktonderzoekers hier te lande mij nog nimmer hebben benaderd om mijn geenszins minderwaardige opinie te boekstaven. Wel worden mij telefonisch allerhande abonnementen aangesmeerd (over verwoede doch vergeefse pogingen gesproken), maar in mijn mening is men hoegenaamd niet geïnteresseerd.

Het kan niet anders dan dat de peilingen waar we dagelijks mee worden platgegooid verricht worden onder een zeer select gezelschap; als ze iedere week aan andere mensen zouden vragen op welke partij zij zouden stemmen als er nu verkiezingen waren, dan waren u en ik in de afgelopen drie jaar al lang en breed een keer of vijf aan de beurt geweest.

Het panel van Maurice de Hond heeft alle kenmerken van een terreurnetwerk: niemand weet precies hoe groot ze zijn, de leden kennen elkaar niet eens, maar ze zijn wel in staat om grote maatschappelijke onrust teweeg te brengen. Laatst tekende ik uit iemands mond op dat zij van plan was om CDA te stemmen, ‘want die staan toch bovenaan?’ – waaruit de levensgevaarlijke invloed van de meningenmachine maar moge blijken.

Zoals je misschien ook wel eens in de trein tegenover een terreurverdachte hebt gezeten, zo is ook de kans niet denkbeeldig dat je de mensen met een mening in het wild kunt tegenkomen, zonder dat je het doorhebt. Mensen met een kijkcijferkastje, ook zo’n mysterie. Het zijn mensen die op zondag in de Kuip zitten, of die de Arena doen vollopen als de Toppers er optreden. Of zelfs mensen die altijd stemmen op de partij die in de peilingen de meeste zetels haalt. Ik bedoel maar te zeggen: het hoeven niet per se mensen te zijn die gehinderd worden door enige kennis van zaken.

En dus zitten er ongetwijfeld ook mensen tussen die vinden dat politici zakkenvullers zijn die als een blad aan een boom omdraaien en met alle winden meewaaien; je hoeft geen onderzoek te doen om te weten dat dat tegenwoordig een uitermate populaire stellingname is. En díe mensen geven dus eerst 50 zetels aan de PvdA en 35 aan het CDA, en nog geen maand later precies andersom.

Wat zijn dat voor types? Zijn die nou echt representatief voor de Nederlandse bevolking? Dan moesten we die democratie echt maar eens gaan heroverwegen.

Ik zou wel eens een kwalitatieve opiniepeiling willen zien, in plaats van een kwantitatieve. Dan hebben PvdA en GroenLinks waarschijnlijk niet eens de VVD of de SP nodig voor een meerderheid.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

5 gedachtes over “Opinie”

  1. Ik moet zeggen dat ik al regelmatig twijfel aan het begrip ‘democratie in Nederland’ als het nog steeds mogelijk is dat personen zich losscheuren van hun partij om vervolgens in de Kamer geheel alleen een partij te vormen. Is daar ook maar iets gekozens aan?

  2. Voor die meningenmaffia van De Hond kun je je volgens mij gewoon aanmelden. Ik had ooit 1 keer meegedaan (had ook zoiets van: Nederland moet weten dat er ook mensen zijn die *niet* op P:barf: willen stemmen), en vervolgens kreeg ik elke week (!) zo’n email of ik wel even m’n mening opnieuw wilde gaan verkondigen via zo’n lullig enquetetje. Het was nog een hele toer trouwens om volledig van de email-lijst af te komen.

    Dus, als je “gehoord” wil worden: https://n35.noties.nl/peil.nl/

  3. Een collega van mij zit in zo’n forum (van Maurice) en hij moet idd. heeeel vaak zijn mening geven over van alles. Ter geruststelling: hij heeft zeker een gefundeerde mening. Daarnaast is hij behoorlijk rechts.

  4. Pittig log, Zero! De democratie heroverwegen.. Ik denk dat dit tot gepeperde discussies gaat leiden.
    Wat betreft het negentig graden omdraaien van meningen van kiezers heb je natuurlijk gelijk. En op dit moment is dat nogal een behoorlijk aantal en daar hoor ik zelf ook bij. Wat ik zelf persoonlijk heel erg vind, is dat er een groot aantal vrouwen schijnt te zijn dat op dhr. Bos gaat stemmen omdat hij er leuk uitziet. Sowieso deel ik deze stelling niet met hen, maar daar krijg ik toch wel een beetje de kriebels van…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *