Mobiliteitsarmoede

Allochtonen zitten niet graag op de fiets, meldde de Volkskrant. Alsof we niet aan de vooravond van spannende Tweede Kamerverkiezingen staan, berichtte de krant over de mate van cyclomanie onder onze allochtone medemens. Een grote foto van een tram met daarin minstens zoveel autochtonen als allochtonen moest de uitkomsten van het onderzoek illustreren.

Allochtonen zitten niet graag op de fiets. Het stond er als een verwijt. Allochtonen eten minder kaas dan autochtonen. Allochtonen dragen minder vaak klompen. Allochtonen winkelen minder graag in de P.C. Hooftstraat. Moslims drinken minder bier.

Het is ook nooit goed.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau, dat het onderzoek in een ledig uurtje had uitgevoerd, was niet geïnteresseerd in sociale en culturele verklaringen. Zoals daar zijn: “Ik ben een oude, ietwat mollige vrouw die voor veertien kinderen boodschappen moet doen, dus ik pak liever de tram”, of “Mijn cultuur schrijft het dragen van fietsonvriendelijke kledij voor, dus ik pak liever de tram”, of “Ik mag van mijn man het huis niet verlaten, dus ik blijf liever thuis.”

Voor het SCP was de conclusie allang glashelder: autochtonen zijn over het geheel genomen gewoon een stuk reislustiger, en onder allochtonen heerst mobiliteitsarmoede.

Mobiliteitsarmoede. Dat heet in de volksmond ook wel aartsluiheid.

Vroeger werd je voor dat soort generalisaties nog wel eens voor de rechter gesleept. Tegenwoordig kun je gewoon een aanslag plegen op de krant die dergelijk non-nieuws publiceert. Al moet je daar wel je huis voor uit.


Vond je dit nu erg leuk?

Maar maak het niet te gek.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

3 gedachtes over “Mobiliteitsarmoede”

  1. Mijn buurjongetjes (bijna allemaal zogenaamde allochtonen) zitten allemaal graag op een fiets. Mijn fiets, wel te verstaan. Die dan wel op slot staat, maar er op hangen is ook een soort fietsen. Dus de wil is er wel!

    En laatst zag ik hier in de straat een vrouw in niqaab (in de volksmond boerka) op de fiets.

    Misschien moeten ze een onderzoek doen naar de fietsmobiliteit van de Amsterdamse Oud-Zuid-bewoners. Die bewegen zich namelijk voornamelijk voort in glimmende mini-vrachtwagens. Of per moderne bakfiets die overigens geen enkele bescherming biedt aan de kleuters voor in.

    Dus per tram reizen is wellicht zo gek nog niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *