Breedbeeld

Iedereen kent ze wel, de momenten waarop wereldgeschiedenis geschreven wordt en waarvan je nooit vergeet waar jij op dat moment was. Zoals daar zijn 11 september (achter de computer), de moord op Fortuyn (achter de computer) en de eerste finale van Sterren dansen op het ijs (achter de computer).

Waar was u in de zomer van 2006 toen de veldslag tussen Nederland en Portugal plaatsvond?

Ik was bij P., want P. had even tevoren een breedbeeldtelevisie gekocht waar naar verluidt het hele veld in één camerashot op paste. Eigenlijk was van tevoren al duidelijk dat het een ongelukkige keuze was om bij P. te gaan kijken, aangezien bij hem thuis acht jaar eerder ook al de halve finale tegen Brazilië verloren was gegaan. Het Nederlands Elftal speelt ook altijd bedroevend slecht op RTL 5 of SBS 6, en bij P. thuis is het dus niet veel beter.

Het was met andere woorden de goden verzoeken, en ja hoor, daar stortte Johan Cruijff zijn wijsheden al vanuit zes dolbysurroundhoeken uit over het selecte gezelschap van oranje uitgedoste hoogopgeleide mannen. Ook het grote Wuppielied in het reclameblok klonk nog nooit zo angstaanjagend.

Intussen had P. een vesting gebouwd van al zijn afstandsbedieningen (en bier), waarmee hij als een klein kind in de weer was. Van 16:9-formaat naar breedbeeld naar ouderwetsch zwart-wit met Polygoon-commentaar; het kon allemaal en dus moest het ook allemaal. Voor de gasten was de werking van de de klippers* echter ondoorgrondelijk, aangezien die van de DVD-speler het volume scheen te regelen van de stereo waar de tv op was aangesloten, behalve natuurlijk als de tv op ‘tv’ stond ingeschakeld, een zeldzaamheid die alleen aan de orde was op het moment dat wij het geluid (dat hard kon dus hard moest) wat zachter wilden zetten. ‘Ja, dan moet je deze hebben, hehehe’, klonk het dan met een genoegzaam, pesterig lachje.

Wie eenmaal een breedbeeldtelevisie heeft, kan klaarblijkelijk niet meer gewoon onderuitgezakt de hele avond naar de televisie kijken, maar moet continu met zijn tengels aan de vaak rijkelijk aanwezige klippers zitten.

Ik spui mijn ergernissen nu maar snel, want vanaf morgen heb ik er zelf ook een.

Meer van deze onzin?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

7 gedachtes over “Breedbeeld”

  1. Op het gevaar af de plank volkomen mis te slaan: wat heb je aan een breedbeeld tv als omroepen en commercieëlen bijna zonder uitzondering nog in 4:3 uitzenden?
    Ik dacht dat alleen de BRT alles nu in 16:9 uitzend. BBC is ook goed bezig maar het zijn toch vooral nog docu’s die daar in dat formaat worden uitgezonden.

    Duitsland, geen idee, kijk ik nooit naar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.