Valys

De enige plausibele reden die ik tot op heden heb kunnen bedenken om ooit een rijbewijs te halen, is dat ik dan niet meer ieder jaar dat takkeneind hoef te lopen van het metrostation naar het zaaltje waar oma haar zoveelste verjaardag viert. Het vooruitzicht om de verjaardag zonder alcohol te moeten doorbrengen, heeft me tot op heden echter weerhouden.

Hetzelfde takkeneind loopt oma zelf, afgelopen week 92 geworden, dank jullie wel, nog verschillende malen per week. In minder fatsoenlijke landen zou je dergelijke ouwetjes een schop onder het achterste geven, want wie nog zo goed ter been is, kan natuurlijk net zo goed meteen het wijkkrantje rondbrengen. In Nederland bestoken we ze daarentegen met foldertjes waarin ze worden aangemoedigd om te profiteren van nieuwe, van uw en mijn belastingcenten gefinancierde aanbiedingen.

Valys, heette het laatste nieuwtje waarmee oma kwam aanstiefelen. Mijn eerste gedachten gingen uit naar vegetarisch voedsel voor 80-plussers (Valess voor kunstgebitten), valiumpillen met sherrysmaak of de laatste generatie incontinentieluiers (omgaan met urinevalys). Maar niets van dat al: Valys had meer te maken met de Thalys en het klassieknederlandse (ook wel Vlaamse) woord voor koffer.

Met Valys kan onze bejaarde medemens haar valies pakken en een taxiritje van onbeperkte omvang maken voor zegge en schrijve zestien eurocent per kilometer. Hulpbehoevend als zij zijn, mogen ze daarbij gratis ook nog een begeleider meenemen. Om te checken of ze haar kilometerbudget nog niet heeft verbruikt, kan oma inloggen op MijnValys, een geheel op de doelgroep afgestemde applicatie waar klanten die hun wachtwoord vergeten zijn vette pech hebben.

Het leek oma wel een goed idee om Valys in te schakelen om voor 25 euro samen met haar dochter heen- en teruggebracht te worden naar haar kleinzoon in Haarlem, zo’n 80 kilometer verderop. Nu kan ik niet wachten tot de dag waarop ik naar de slijter mag gaan om een fles sherry aan te schaffen die niet hoeft te worden ingepakt, daar niet van, maar ik vraag me zo langzamerhand wel af in wat voor ziek verwend land wij leven als dezelfde bejaarden die moord en brand schreeuwen over een bescheiden fiscale bijdrage voor 16 eurocent per kilometer met de taxi mogen, en dat nog de gewoonste zaak van de wereld vinden ook. Een beetje moeder met solidariteit in haar donder pakt natuurlijk sowieso zelf de auto, en bespaart de gemeenschap daarmee weer een paar honderd euro.

Oma wil er niets van weten en vindt dat ze in haar volste recht staat. ‘Daar heb ik mijn leven lang hard voor gewerkt hoor, zerootje!’, zegt ze dan, niet te beroerd om haar alsmaar dwarsliggende kleinzoon van repliek te dienen.

Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Toen ik begon met studeren, kreeg ik nog zes jaar studiefinanciering, en voor iedere minuut die ik langer over mijn studie zou doen, mocht ik zelf opdraaien. Een dergelijk systeem zou voor de AOW ook een stuk socialer zijn. Gewoon iedereen het recht geven op 35 jaar pensioen, en mensen zelf laten bepalen wanneer ze stoppen met werken. Ben je dan 92 en is je tegoed op? Ja stom, had je maar wat langer door moeten werken; na 35 jaar achterover- en aanleunen wordt het wel weer eens tijd voor een tegenprestatie.

Moet je eens opletten hoe snel die wachtlijsten verdwenen zijn.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

10 gedachtes over “Valys”

 1. Hopelijk volgt binnenkort je oma’s even goed geformuleerde reactie over oud zijn in Nederland, ten opzichte van belasting betalen in Nederland.

  Misschien kan je oma met de Valys van huis naar de internetwinkel om daar bij te klussen als internetoma die goede adviezen geeft aan haar mede-ouderen. Over hoe je met digitale kleinzoons moet omgaan bijvoorbeeld.

  Overigens vind ik het wel raar dat mijn vader nu 65+ is, en dus met korting met het openbaar vervoer mag reizen. Terwijl hij in een dag naar Zuid-Frankrijk rijdt als het moet en zeer zelden openbaar vervoer van binnen ziet.

  Misschien kan de grens worden opgetrokken naar 70+? Of anders 68+? Op je vijfenzestigste ben je tegenwoordig niet meer bejaard, en als je nog kan autorijden kan je ook werken en de volle mep betalen.

  Dus in zoverre ben ik het met Zero eens.

 2. Ach Zero, daar hebben we het al eerder over gehad. Met ons stemgedrag kunnen we ervoor zorgen dat bemiddelde 65+ers dat beetje meer belasting gewoon moeten betalen, graag of niet. Dan zijn we allemaal content en kunnen we ons weer op gewichtiger zaken storten. De film van Al Gore bv.

 3. Nou, dan heb ik in al mijn onschuldigheid óf de grenzen van de satire overschreden, óf de boodschap is gewoon niet zo goed aangekomen. Ik heb het nergens over onrecht, integendeel. Het is geweldig dat we onze bejaarde medemens van alles kunnen bieden, en ze staan in hun volste recht om daarvan te profiteren. Ik wilde alleen het geweeklaag over bejaardenbelasting in een iets ander perspectief plaatsen. Bejaardenbelasting overigens waar geen enkele bejaarde die iedere eurocent om moet draaien last van zal krijgen.

 4. Er staat geen onvertogen woord in. Het stuk ademt alleen een diepe verongelijktheid over het schreeuwende onrecht dat jou en je generatiegenoten wordt aangedaan ten faveure van de grijze golf.
  Die grijze golf bestaat uit een grote verscheidenheid aan mensen. Er is een grote groep die iedere eurocent moet omdraaien om rond te komen. Er zijn er ook die goed in de slappe was zitten maar een hekel hebben aan geld verspillen. Als zij geen gebruik zouden maken van de voorzieningen die voor hun groep in het leven zijn geroepen, voelen zij zich benadeeld. Dat is hun aangeleerd in hun jeugd. En verder ben ik van mening dat je niet kunt spreken over “ouwetjes”. Ieder mens, ongeacht zijn leeftijd, is een individu en verdient ons respect.

 5. Hoi Zero,
  Ben je niet blij dat je die oude oma nog steeds hebt en nog steeds zo goed bij de tijd is,misschien zit haar slimmigheid ook wel in jouw genen.

 6. Ik weet niet of het je ernst is of ironisch bedoeld, maar in beide gevallen vind ik je proza een betere zaak waardig.
  Enkele wantoestanden om op het programma te zetten:

  toenemende zedenverwildering onder de jeugd-
  toenemend alcohol- en drugsgebruik
  toenemende goddeloosheid

  en verzin er zelf nog maar een paar bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *