Worstjesdag

Rokjesdag is, in tegenstelling tot dierendag, de favoriete dag van het jaar voor de gemiddelde man. Als bij toverslag ontwaakt het vrouwelijk schoon van Nederland op die eerste vroege lentedag waarop het kwik boven de 15 graden kruipt uit een diepe winterslaap; de wintervacht van dikke truien, sjaals en lange broeken wordt ingeruild voor wulpse rokjes en dito truitjes die net genoeg (of net te weinig, ’t is maar hoe je het bekijkt) te raden overlaten.

Nog volmaakter zou rokjesdag zijn wanneer een strenge doch rechtvaardige ballotagecommissie van tevoren op de hoogte zou zijn gesteld en de deelnemers een bindend rokjes- en truitjesadvies zou mogen geven; dat zou de toeschouwers althans een hoop koude rillingen (zo warm is het meestal ook weer niet) besparen. Ondanks die kleine imperfectie schenkt rokjesdag ook nu al voldoende blijdschap over de nakende (ha!) zomer.

En dan te bedenken dat rokjesdag binnenkort al in februari valt; waar het broeikaseffect al niet goed voor is. Houd vol, autovrinden!

Maar zoals er ieder jaar een dag is waarop de vrolijkheid van de zomer zich aandient, zo is er ook ieder jaar een moment waarop de dagen onmiskenbaar korter zijn geworden, de kruidnoten oudbakken worden omdat ze al weken in de schappen liggen zonder dat iemand al trek in ze heeft, de verwarming voor het eerst aan moet en de herfstdepressie je in zijn greep dreigt te krijgen.

Dan is het de hoogste tijd voor worstjesdag.

Ook worstjesdag viel dit jaar vroeg, maar ik had me er dan ook bijzonder op verheugd. Worstjesdag is één groot feest, te meer omdat ik een vriendin heb die vegetariër is en zich dus behelpt met een deerniswekkend recept met azijn, mosterd en boter – een troosteloze aanblik. Ik intussen word intens gelukkig van mijn overvolle bord met boerenkool met spekjes, vette vleesjus en een dikke rookworst, helemaal voor mij alleen.

Laat die winter maar komen.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

5 gedachtes over “Worstjesdag”

  1. Dat doet mij deugd, een positief geluid over de koude, korte dagen. Maar wat mij betreft is het tijd voor een winterslaap.

  2. Houd je dan ook van meisjes die op een worstje lijken omdat ze zich in een kort rokje wurmen terwijl ze het eigenlijk niet kunnen hebben? En deze winter is de korte broek in dus je kunt je hart ophalen. Ik heb al vele worstjes voorbij zien paraderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *