Koud

Als je in een bomvolle trein moet staan, word je vanzelf chagrijnig. Als je trein vertraging heeft idem dito. Als je trein extreme vertraging heeft, moet je per definitie in een extreem bomvolle trein staan, met extreem chagrijn tot gevolg. Voeg daarbij de extreme temperaturen die ons teisteren, en je moet niet gek opkijken als de moordneigingen gaan toeslaan bij de geestelijk wat minder bedeelden.

Wonderlijk genoeg is het juist op die momenten – lotgenoten onder elkaar – gemoedelijkheid alom in de trein. Dat is in de gemiddelde Amsterdamse tram wel anders, waar de spanningen tussen passagiers ook hartje winter al snel tot het kookpunt stijgen. Als verzachtende omstandigheid geldt hierbij uiteraard wel de geestelijke achtergesteldheid van de personen in kwestie; treinreizigers zijn nu eenmaal wat ontwikkelder mensen.

Goed.

Misschien droeg ook de nogal prominent aanwezige airco in de trein zijn (airco is mannelijk, I presume) steentje bij aan de gemoedelijkheid. Mensen praatten zowaar met elkaar – één grote klaagzang op de weer- en treingoden, dat wel natuurlijk – en iedereen was blij dat het wachten buiten deze uitermate koele, jazelfs enigszins koude trein voorbij was.

En toen zagen we een man in een meertje zwemmen, de blauwalgen trotserend. We zagen hem allemaal en we fronsten allen onze wenkbrauwen. Die man is gek! Terwijl het hier zo verschrikkelijk koud is, doorklieft die malloot gewoon de ijsschotsen! Eén vrouw werd zelfs bevangen door een heuse rilling.

Een minuut later werden we ontvangen door een uitzinnige menigte die dolgraag naar Amsterdam wilde maar ook heel blij was om ons te zien aankomen. En toen was het weer gewoon 35 graden.

(OK, dat was een uitermate zwakke poging om ook u wat verkoeling te brengen, maar de intercity Haarlem-Maastricht is wel echt een afkoelaanrader. Als-ie rijdt dan.)

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

2 gedachtes over “Koud”

  1. Ik heb me een potje een lekkere koptelefoon! Zo’n ouderwetse, die je oren lekker warmhouden in de winter.

    Of in de trein van Haarlem naar Maastricht dus…

    😀

    (leuk stukkie trouwens… vooral die uitzinnige menigte op het station)

  2. Heerlijk! Verkoelingselement vond zijn (mannelijk) weg van uw stukje naar mijn geestelijke vooropgesteldheid. En dan moet ik zometeen de tram in!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *