Voordeelkaarthoppen

Een uur na afloop van een verloren WK-wedstrijd van het Nederlands Elftal hoef je bij mij niet op al te veel coulance te rekenen. Op de vraag of ik met een voordeelkaart in de trein reis, zou ik met moeite nog een binnensmonds ‘ja’ kunnen voortbrengen, maar op de onvermijdelijke vervolgvraag ‘mag ik dan met jou meerijden’ zou ik gisteravond in woede ontstoken zijn – of ze had wel héél aantrekkelijk moeten zijn.

Deze, type macrobioot, was dat duidelijk niet. Ze mag zich dan ook gelukkig prijzen dat ze niet mij, maar twee anderen aansprak. En die stemden nog toe ook.

Toen kwam de controleur, die het ook niet leuk had gevonden dat Nederland was uitgeschakeld. “Die mevrouw reist met ons mee”, meldde de voordeelkaarthouder die zo stom was geweest. Maar toen bleek dat de macrobioot één vraag te weinig had gesteld bij haar bedelarij: de voordeelkaart ging slechts tot Den Haag, terwijl zij zelf helemaal naar Amsterdam moest.

“Ze reist tot Den Haag met ons mee, dat mag toch?”, probeerde de voordeelkaart.
“Ja, tot Den Haag reis ik met hun (sic) mee, en daarna…”

Nog voor de macrobioot haar aperte leugen kon afmaken, vulde de controleur in: “…hopt u naar de volgende voordeelkaart? Daar is het samenreizen dus niet voor bedoeld, hè!”

Ik voelde dat deze man mijn avond nog enigszins goed ging maken door dit liegebeest rücksichtlos op de bon te slingeren. Helaas moest ik nog een teleurstelling verwerken: mevrouw mocht op Den Haag een nieuw kaartje kopen, tegen normaal tarief.

Zou bij mij niet zijn gelukt gisteravond.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *