Rita’s Rise

Wat zal Rita Verdonk ontzettend opgelucht zijn dat niet zij, maar Mark Rutte lijsttrekker is geworden van de VVD. Ze had zomaar nog een jaar aan die ongelukkige partij vast kunnen zitten!

Rita zelf had met deze gunstige tijding al bijna geen rekening meer gehouden, en stelde in haar overwinningsspeech dolgelukkig vast dat peilingen inderdaad niet zo betrouwbaar waren. Maar, haastte ze zich eraan toe te voegen, Mark en Rita gaan zij aan zij de campagnestrijd in om van de VVD de grootste partij te maken.

Sure.

Rita Verdonk doet er natuurlijk verstandig aan om op dit moment haar loyaliteit richting de VVD uit te stralen. Nu meteen met een eigen partij komen zou haar volslagen ongeloofwaardig hebben gemaakt. Maar de lijsttrekkerscampagne heeft Verdonk enorm in de schijnwerpers gezet en haar het predikaat ‘stemmenkanon’ opgeleverd. Waar ze dat aan verdiend heeft in een periode waarin ze blunder op blunder stapelde is me een raadsel, maar zodra je dat etiket eenmaal opgeplakt hebt gekregen, kom je er nooit meer vanaf. De mensen weten nu eenmaal nauwelijks op wie ze moeten stemmen – dan maar lekker veilig op een stemmenkanon.

Twee kapiteins op één schip is natuurlijk mogelijk, maar met Rita Verdonk lig je per definitie op ramkoers. Als medekapitein zal zij bovendien niet snel geneigd zijn van koers te wijzigen. Dat zal betekenen dat Verdonk op het juiste moment een bommetje laat vallen over laten-we-zeggen asielproblematiek, waarop de scheur binnen de VVD die Stevie Wonder nu al van tien kilometer afstand ziet lopen plotseling onhoudbaar wordt, en Verdonk met goed fatsoen en des te meer stemmenwinst de partij kan verlaten.

Kay zal aan de zijlijn brullen “nu Rita, nu!”; waarschijnlijk ergens in november, zoals ook Rita’s illustere voorganger Pim Fortuyn zo’n vijf maanden voor de verkiezingen partijpolitiek inruilde voor Idolspolitiek.

Rutte, Mark my words, had maar al te zeer gelijk toen hij nietsvermoedend stelde dat deze lijsttrekkerscampagne geen verliezers heeft opgeleverd. Er is een winnaar, Rutte, en een Grote Winnaar, Verdonk.

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *