Uitje

Zou Geert Wilders goed een uitje kunnen hakken? Ik vraag het niet omdat ik benieuwd ben of Geert dezer dagen in iets wat hij zijn eigen keuken mag noemen de boeuf bourguignon aan het klaarmaken is (hoewel dat op zich iets is om bij stil te staan), maar omdat ik me afvraag of mensen die een hekel hebben aan Geert Wilders het zouden toegeven als zou blijken als hij een begenadigd uitjeshakker is.

In theorie natuurlijk wel. Geert is politicus, en je kunt het abject vinden hoe hij over moslims praat, maar dat zegt natuurlijk niets over hoe hij zijn uitjes klein krijgt. Maar zou je zijn expertise erkennen? Dat je, als je door wat voor toeval dan ook geheime opnames uit de bunker van Wilders hebt aanschouwd, op een verjaardag waar het onderwerp door een nog bizarder toeval ter sprake komt, zonder een spoor van schaamte uitspreekt: ‘Weet je wie ík onlangs op briljante wijze een uitje heb zien fijnhakken, het was werkelijk waar een lust voor het oog, nou, je zou het niet geloven, Geert Wilders.’

Probeer het eens.

Laten we nog een stapje verder gaan. Is het, bovenstaande denkwijze vasthoudend, mogelijk dat Thierry Baudet mooi piano kan spelen? We weten allemaal dat Thierry niet mooi op een piano kan liggen, en misschien walg je daarom wel van hem. In dat geval is het lastig hem te waarderen om iets waar smaak bij komt kijken. Toch moet het in theorie natuurlijk kunnen: dat je een NS-station binnenwandelt, aangenaam verrast bent door eindelijk eens géén valse noten, en pas dan ontdekt dat die vlegel achter de vleugel zit. En dan je dan, na je eerste braakneigingen weerstaan te hebben, moet erkennen dat het toch wel aardig klinkt.

Misschien is dit nog voor te stellen omdat je Thierry in dit geval waardeert om iets wat niet zijn primaire broodwinning is. En ook als iemand heel erg goed is in zijn werk maar daarbuiten domme dingen doet, zoals de fantastische voetballer maar iets minder getalenteerde automobilist Patrick Kluivert, is het makkelijk om het goede werk (doelpunten voor Oranje) positief te waarderen.

Laten we daarom nog een laatste stap verder gaan: kan de ‘komiek’ Jandino Asporaat iets grappigs zeggen? Maar natuurlijk! Grote kans dat hij de tekst van iemand anders voorleest, maar op een onvermoed moment, dat weliswaar nog niet heeft plaatsgevonden maar zomaar uit het niets kan opdoemen, kan Jandino natuurlijk grappig uit de hoek komen. Lach dan gewoon!

En zo kunnen Geert Wilders, Thierry Baudet, Mark Rutte, Klaas Dijkhoff of Jesse Klaver, ook al willen ze minder Marokkanen, ontkennen ze klimaatverandering, heb je nog duizend euro van ze tegoed (ja, dus?), of dragen ze een eikeltjespyjama, altijd iets zinnigs te zeggen hebben, hoe sporadisch ook, over andere zaken. Probeer dan gewoon eens te zeggen: ja, daar heeft die eikel volkomen gelijk in.

Zoals anoniem solliciteren helpt om discriminatie op de arbeidsmarkt te voorkomen, zo zouden politici hun uitspraken eigenlijk anoniem moeten kunnen doen. Vervolgens gaan we twitteren over uitspraken als #101282, en volgt er na vier jaar onbevooroordeeld discussiëren een objectief stemadvies op basis van je tweets. We zouden versteld staan.

Variatietip: precies om dezelfde reden zou je in dit stukje alle namen moeten weglaten of naar eigen smaak vervangen. In het geval van Wilders bij voorkeur door die van iemand die niet vrij rondloopt omdat hij een mening heeft – want misschien moeten we daar toch nog even bij stilstaan.

Fijne kerst.

Uitje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.