Graf

Op de Zuiderbegraafplaats, gelegen in het Brabantse gedeelte van mijn geliefde geboortestad Rotterdam, is deze week een speciaal vak in gebruik genomen waar 33 aanhangers van de door mij wat minder geliefde voetbalclub Feyenoord zich kunnen laten begraven. Een plek waar je drieëndertig Feyenoorders kunt samenbrengen zonder dat de boel kort en klein geslagen wordt: ik vind het een prachtige en poëtische gedachte, die uit een artistiek brein ontsproten moet zijn. Geïnspireerd hierdoor heb ik bij mijn favoriete club Sparta inmiddels het idee ingediend om een fokprogramma op te starten.

Na decennia van hoofdbrekens over de gedragingen van het levende deel van de aanhang verlegt de clubleiding van Feyenoord haar aandacht nu dus naar de overledenen. Dat kun je macaber vinden; je kunt er ook een knap staaltje moderne en realistische bedrijfsvoering van een noodlijdende club in zien. Als je supporters je meer geld kosten dan ze binnenbrengen, moet je immers iets om het hoofd boven water te houden. Sinds afgelopen seizoen was het al mogelijk om begraven te worden in een kist met speciaal Feyenoord-design (een glazen kist met ingeslagen ruiten, vermoedelijk), en daarnaast is de spelersbus in te huren om te gebruiken als volgauto in de rouwstoet.

Onder die laatste attractie zouden de sportieve prestaties vorig jaar wel eens flink te lijden gehad kunnen hebben. Had Koeman net de voltallige selectie bijeengeroepen voor de laatste tactische bespreking voor die cruciale wedstrijd tegen Ajax, moesten ze allemaal de spelersbus weer in omdat Henkie P. uit vak S het loodje had gelegd. En ja hoor, moesten ze weer I will survive aanhoren bij de uitvaart van nota bene een overledene. We weten nu wat Koeman bedoelde als hij zei dat zijn spelers ‘letterlijk doodop’ waren na een lang en vermoeiend seizoen: dat ging niet over een grote hoeveelheid Europese wedstrijden, maar over gemiddeld vier uitvaarten per week.

Nu komt daar dus de mogelijkheid van een heus graf te midden van collega-amoebes bij, waarin je prinsheerlijk ligt onder vers gras dat daadwerkelijk uit de Kuip afkomstig is, eerder dit jaar nog lekker ondergefluimd door Daley Blind. Wil je liever gecremeerd worden? Geen probleem, er komt nog een strooiveldje bij in de vorm van De Kuip. De vorm van De Kuip, die overigens min of meer dezelfde is als die van de ArenA, de Gelredome en nog twintigduizend andere stadions in de wereld, omdat het nu eenmaal een voetbalstadion is.

Iets in mij zegt dat Kenneth Vermeer zijn eeuwige rustplaats niet op de Zuiderbegraafplaats gaat vinden. Waar dan wel? Het zou goed kunnen dat er tegen de tijd van zijn verscheiden wel ergens een veldje met ruimte voor vijftien bestaat voor ooit talentvolle keepers wier carrière in de kiem werd gesmoord en abrupt tot een einde kwam nadat zij in hun tweede wedstrijd voor hun nieuwe club een gruwelijke blunder maakten tegen hun oude club, die toevallig ook nog eens de aartsvijand van de nieuwe was.

Want in het huidige maatschappelijke tijdsgewricht, waarin wij allen zo zoekende zijn naar onze identiteit (o, stop mij alsjeblieft in een hokje, als het even kan voor eeuwig), kan het haast niet anders of het voorbeeld van grafclub Feyenoord gaat navolging krijgen. Naar verluidt heeft de TROS, als grootste familie van Nederland, inmiddels een vijandelijk bod uitgebracht op heel Zorgvlied. De eerste aanvraag voor een extra diepe tombe is al ingediend door de huispianist.

Graf

Een gedachte over “Graf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.