Spitsalarm

Spitsalarm, dat is voor een supporter van de club die in de eredivisie zo’n beetje het vaakst gepasseerd wordt een wekelijks terugkerend fenomeen. Niets om je over op te winden terwijl je onder een strakblauwe hemel op een vredige maandagochtend richting werk wandelt, na een weekend waarin de schade tot drie tegentreffers beperkt bleef. Toch was in het de trein extra druk geweest vanwege de meereizende, door Spitsalarm® gewaarschuwde automobilisten, die bovendien voor twee telden.

Er waren tijden dat sneeuw gewoon neerslag was, net zoals regen en hagel, maar tegenwoordig zijn drie vlokjes voldoende om het hele land in rep en roer te brengen. Op Studio Sport zag ik zelfs dat bij diverse voetbalwedstrijden in allerijl de oranje ballen waren opgepompt, want ja, waarom heeft de KNVB die anders nog in haar assortiment? Het was lang geleden dat ik voetbal met een oranje bal had gezien, en het was mij niet direct duidelijk of dat nu kwam doordat

a. het in de Talpa- en RTL-jaren nooit gesneeuwd heeft;
b. dit wel degelijk gebeurd is maar ik gewoon niet gekeken heb; of
c. alleen een oranje bal mag worden ingezet bij wedstrijden die door Studio Sport worden uitgezonden.

Ik vermoed het laatste, en ik verdenk Tom Egbers en consorten er zelfs van dat ze de live-wedstrijd gewoon met een witte bal hebben laten spelen en, alles voor de kijker, de oranje bal alleen voor de samenvatting hebben gebruikt.

Enfin.

Er was dus voor het eerst ook een spitsalarm. Gevaar! Sneeuw! Storm! Gladheid! Tempeesten! Mensen pas op! Blijf thuis! U als nietsvermoedende automobilist op een maandagochtend tussen 7 en 9 zou in een file terecht kunnen komen!

Wat leven we toch in een gevaarlijke wereld. Nog een geluk dat het kleinzielige volk der Nederlanders zich ooit aan de Noordzee heeft gevestigd, en niet ergens in de velden rond Novosibirsk.

Vandaag, nadat de voorspelde apocalyps en de verwachte 500 kilometer aan files waren uitgebleven, kon de ANWB vol trots bekendmaken dat het spitsalarm ‘dus’ goed gewerkt had. Een klassiek voorbeeld van de al even klassieke drogreden post hoc ergo propter hoc, zoals er in Nederland ook nog geen grote aanslag is geweest doordat wij met z’n allen zo lekker alert zijn dankzij alarmcode geel.

Je vraagt je af of het spitsalarm wellicht het geheime wapen uit de koker van Rita Verdonk is. Zij heeft immers de oplossing voor alle ellende waar we mee kampen, want zij heeft de oplossing voor het fileprobleem, en het fileprobleem is de oorzaak van al het kwaad in de wereld. Kredietcrisis? Omdat we niet kunnen werken als we stilstaan op de snelweg. Milieucrisis? We stoten nogal wat uit iedere ochtend. War on terror? Kunnen we alleen winnen als onze tanks vrije doorgang hebben op de A27.

En Rita heeft de sleutel in handen, maar ze verdonkt verdomt het gewoon om het geheim prijs te geven. Ik zou zeggen: NOS Journaal, grijp het momentum, stuur Erwin Kroll naar huis en introduceer fileman Henk Stavast voor de dagelijkse spitsverwachting. Het weer, dat is zó 2007…

Nieuwe stukjes in je mailbox?

Meld je aan en ontvang een mailtje bij elk ei dat gelegd is.
Loading

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *